Viikko jouluun

Jouluun on enää päivän päälle viikko aikaa. Lähestulkoon musta maa ei joulumieltä nostata, mutta valtaosa ihmisistä löytääkin joulumielen muilla tavoin. Kauneimpia joululauluja laulamalla, erilaisissa joulutapahtumissa käymällä ja jouluista musiikkia kuuntelemalla saa joulun tunnelman heräämään. Seurakunnan ja muiden tahojen joululahjakeräykset vähävaraisille saavat monet innostumaan antamisen ilosta. Ventovieraille kasataan lahjapaketteja lämpimällä sydämellä, ajatuksena ilahduttaa toista ihmistä tai kokonaista perhettä joulupaketein. Etenkin lapsiperheissä nämä paketit nousevat arvoon arvaamattomaan. Lapsilla on joka vuosi suosikkileluja, joita ilman jääminen jättää helposti myös vähän kaveripiirin ulkopuolelle. Näin siitä huolimatta, että lapsi olisi sisäistänyt sen viisauden, että kaikkea ei tarvitse, eikä voi saada. Lapsen riemu antaa parhaan joulumielen.

Lasten joululahjojen lisäksi kerätään tänäkin jouluna kukkia yksinäisille vähävaraisille vanhuksille. Joulukukat säilyvät yleensä vähintään viikon piristämässä ikäihmisen kotia. Samalla ne muistuttavat, että kukaan ei ole täysin yksin. Lahjan antaja on halunnut ilahduttaa sen saajaa kukalla ja korttiin kirjoittamallaan tervehdyksellä. Kukan ostajalle lahja on suhteellisen pieni ja nopea hankinta, sen saajalle se saattaa olla koko vuoden paras hetki. Useinkaan emme tule ajatelleeksi, kuinka merkityksellisiä pienetkin teot ja sanat voivat olla. Niillä voi pelastaa tai pilata toisen päivän.

Aikuiset toivovat pikemminkin, etteivät saisi yhtään tavaralahjoja. Parempi vaihtoehto voi olla ajan antaminen, tai vaikkapa lahjakortti johonkin paikalliseen palveluun. Jos yritysten tuottamat  erilaiset hoidot, hieronnat ja jalkahoidot tuntuvat turhan arvokkailta lahjoilta omalle kukkarolle, voi lahjakortissa luvata itse hieroa hartioita, rasvata jalkoja, tiskata tai huolehtia silittämisestä. Lahjoittaa voi mukavan kävelylenkin, korttipelihetken, yhteisen leivontapäivän tai vaikkapa museoretken. Kiireetön yhdessäolo on joskus se paras lahja. Osa viettää joulua yksin omasta halustaan, mutta heille jotka eivät jouluna haluaisi yksin olla, voi tarjota seuraa tai kutsua heidät omaan joulunviettoonsa mukaan. Vielä on viikko aikaa tehdä hyviä päätöksiä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin lentoasema Euroopan uhanalaisten kulttuurikohteiden listalla
Seuraava artikkeliKyläyhdistys jätti alakoulusta ostotarjouksen