Alppikylään suunnitellaan Lidliä

Kauppapaikka löytyy Lahdenväylän ja Suurmetsäntien kainalosta, joka on aivan Jakomäen kyljessä. Lidlin mukaan kauppa toisi alueelle noin 30-40 uutta työpaikkaa. KUVA PP

Lidl Suomi Ky haluaa vuokrata Helsingin kaupungilta yli puoli hehtaaria maata ja rakentaa kaupan osoitteeseen Kyytimiehenkuja 4. Hanke tietää lisää kilpailua ruokakauppojen kesken, sillä Lahdenväylän toisella puolella Jakomäessä on jo ennestään S- ja K-ryhmien päivittäistavarakaupat.

Vielä kymmenkunta vuotta sitten, kun Alppikylän asemaakaavoitusta alettiin luonnostella, oli Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston asemakaavoittajan viesti se, että Alppikylään ei päiväkotia lukuun ottamatta kaavoiteta palveluja, koska vieressä on Jakomäki kauppoineen.

Puheet on haudattu, ja nyt kaupunkisuunnitteluvirasto puoltaa kiinteistövirastossa tehtyjä Lidl-suunnitelmia, joissa Lahdenväylän varren liike- ja toimistotontin voi muuttaa Lidlin tarpeita palvelevaksi liiketontiksi, koska Alppikylässä ei ole kysyntää toimistorakentamiselle.

Viime torstaina kiinteistölautakunta hyväksyi kiinteistöviraston tekemän vuokrasopimusluonnoksen, jonka mukaan Lidlillä on puoli vuotta aikaa hakea tontille rakennuslupa päivittäistavarakaupan rakentamista varten. Varsinainen 30 vuoden tontinvuokrasopimus tehtäisiin parin vuoden sisällä.
Nykyisen asemakaavan mukaan tontille saa rakentaa 9 000 kerrosneliömetrin verran, josta myymälätiloja saa olla 1 500 kerrosneliömetriä. Kaava vaatinee sorvaamista, sillä Lidl on suunnitellut rakentavansa noin 2 300 kerrosneliömetrin verran. Rakentaminen saattaa alkaa jo ensi kesänä.

Kiinteistölautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että kun päivittäistavarakauppa on valmis, voi Lidl ostaa tontin omaksi. Lautakunta ei voi päättää tontin myyntiasiaa yksin, vaan siihen tarvitaan kaupunginhallituksen päätös. Jos ostoaikeista tehdään vuokrasopimukseen optio, on se voimassa viisi vuotta.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKyläyhdistys jätti alakoulusta ostotarjouksen
Seuraava artikkeliMalmin naiset ja Puistolan miehet tottelevat samaa käskyttäjää