Malmin lentoasema Euroopan uhanalaisten kulttuurikohteiden listalla

malmin kenttä
Malmin lentoasema saattaa tulla valituksi Euroopan uhanalaisimpien kulttuurikohteiden listalle. KUVA TEIJA LOPONEN

Johtava eurooppalainen kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan Investointipankin Instituutti julkistivat Haagissa vuoden 2016 Seitsemän uhanalaisinta -ohjelman finaalikierrokselle valitut 14 kulttuuriperintömonumenttia ja -kohdetta. Helsinki-Malmin lentoasema on ensimmäinen listalle valittu suomalainen kohde.

Maaliskuun puolivälissä julkistetaan mitkä seitsemän kohdetta lopulta listalle nousevat.
Kaikki ehdolle valitut kohteet ovat vaarassa laiminlyönnin, lisärakentamispaineen tai puutteellisen suunnittelun ja kehittämisen vuoksi, toiset resurssipulan tai asiantuntemuksen puutteen vuoksi.

Malmin lentoasemaa uhkaa Helsingin kaupungin suunnitelmat lakkauttaa ilmailutoiminta ja ottaa alue asuntorakentamiseen. Kentän nosti listalle sen poikkeuksellinen kulttuuriperintö ja kulttuuriarvo samoin kuin siihen kohdistuva vakava vaara. Erilaisten julkisten ja yksityisten asianosaisten sitoutuminen ja paikallisten yhteisöjen osallistuminen pelastamiseen katsottiin myös olennaisen tärkeiksi.

Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen toivoo, että tunnustus herättäisi Suomen ja Helsingin päättäjät arvioimaan nykyisten suunnitelmien seuraamuksia ja harkitsemaan asiaa muunkin kuin asuntorakentamisen kannalta.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliJoulun ja vuodenvaihteen poikkeusaikataulut!
Seuraava artikkeliViikko jouluun