Sotilaiden taisteluharjoitukset tärisyttivät ilmatilaa

Helikopterit kuuluvat olennaisena osana Utin jääkärirykmentin erikoisjoukkojen toimintaan. Tässä harjoitellaan köyden varassa alas laskeutumista. KUVA TEIJA LOPONEN

Puolustusvoimien kahdet eri harjoitukset aiheuttivat ääniä ja näkyivät myös osassa Koillis-Helsinkiä viime viikolla.

Utin jääkärirykmentti järjesti erikoisjoukkojen ja helikopterien yhteisharjoitukset, jotka keskittyivät pääkaupunkiseudulla Helsingin, Vantaan ja Sipoon alueille edellislauantaista viime lauantaihin.

Lentoja saattoi olla ympäri vuorokauden ja koneet lensivät ajoittain hyvin matalalla.
Tiedustelu- ja taisteluharjoituksiin osallistui yhteensä noin 400 ammattisotilasta, reserviläistä ja varusmiestä. Pääkaupunkiseudun lisäksi he harjoittelivat Porvoossa, Hankoniemellä ja Kymenlaaksossa.

Viime viikon yhteisharjoituksesta oli tehty päätös jo laadittaessa Utin jääkärirykmentin toimintasuunnitelmaa vuodelle 2014.

Erikoisjoukoilla on valmius toimia kaikissa lakisääteisissä puolustustehtävissä kuten kansallisen puolustuksen tilanteissa, tuettaessa muita viranomaisia sekä osallistuttaessa sotilaalliseen kriisinhallintaan.

Utin jääkärirykmentissä on ammattisotilaina ensisijaisesti palkattua henkilökuntaa. Rykmenttiä täydennetään valituilla avainreserviläisillä.
– Harjoittelemalla pääkaupunkiseudulla puolustusvoimat varautuu alueella sijaitsevien yhteiskunnan elintoimintojen kannalta kriittisten toimintojen turvaamiseen myös erikoisjoukkoja käyttäen. Näin laaja harjoitus antaa meille mahdollisuuden harjoituttaa tehokkaasti kaikkia suorituskykyymme kuuluvia toimintoja, sanoo Utin jääkärirykmentin komentaja eversti Ali Mättölä.

Samaan aikaan Utin joukkojen kanssa osui Kaartin jääkärirykmentin harjoitukset. Perjantaina päättynyt viisipäiväinen alueellinen taisteluharjoitus oli nimeltään Länsi 2. Harjoituksiin osallistui joukko maastopukuisia sotilaspoliiseja, joilla oli rynnäkkökivääri. Puolustusvoimien henkilökunnalla oli keltaiset huomioliivit maastopuvun päällä. Harjoituksia oli ympäri vuorokauden. Käytössä olleet vaarattomat paukkupatruunat saattoivat kuulua Malmin, Oulunkylän, Käpylän, Metsälän, Pasilan, Maunulan, Pirkkolan, Ruskeasuon, Roihupellon, Savelan ja Tuomarinkylän alueilla kello 8-22.

Kampissa sotilaspoliisit olivat torstain ja perjantain välisen yön marssien lopuksi Santahaminaan.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliViikissä kehitetään kimppakulkemista
Seuraava artikkeliJoulun ja vuodenvaihteen poikkeusaikataulut!