Itsenäinen Suomi

Tulevana sunnuntaina juhlistamme jälleen itsenäisen Suomen päivää. Vaikka rauhasta on saatu nauttia jo vuosikymmeniä, ovat sotavuodet yhä vahvasti niihin osallistuneiden tai sodissa omaisiaan menettäneiden muistissa. Sodissa vammautui 96 000 silloin varsin nuorta ihmistä. Nyt heistä on elossa vielä noin 3000 ja heidän keski-ikänsä on jo yli 92 vuotta. Itsenäisyyspäivänä nousevat liput salkoon paitsi itsenäisen maamme, myös kaikkien eri tavoin itsenäisyyden puolesta taistelleiden ihmisten kunniaksi. Kaikille avoimia lipunnostotilaisuuksia järjestetään muun muassa Puistolan torilla ja Pukinmäen VPK:lla. Itsenäisyyspäivän ohjelmalliseen juhlaan voi osallistua vaikkapa Malmitalolla. Lipunnostoihin osallistuminen tuo nuoremmillekin vähän enemmän syvyyttä itsenäisyyspäivälle.

Itsenäisellä Suomella ei juuri nyt mene ihan yhtä hyvin kuin taloudellisen noususuhdanteen aikana. Tiukat ajat tietävät säästöjä. Maanantai oli monelle murheellinen päivä siksi, että silloin yksi hyvän ajan aikaansaannoksista oli avoinna viimeistä päivää. Marraskuun viimeisenä päivänä Gardeniassa oli avoimet ovet, jotta kaikki halukkaat pääsivät vielä kerran ihailemaan sen puutarhaa ja kasveja sekä lapset muistelemaan, millaisilla viidakkoseikkailuilla ja kursseilla ovat siellä käyneet. Gardenian myytäväksi kelpaavat tavarat löytävät nyt uusia koteja. Osa  kasveista siirtyy Ähtärin eläinpuistoon, osa isojen yritysten tiloihin, joitain yliopistoille ja muihin soveltuviin paikkoihin. On alasajon aika. Hyvien palvelujen lopettaminen on aina ankeaa, vaikka kuinka ymmärtäisi, että rahaa niiden ylläpitoon on vaikea löytää.

On ankeissa ajoissa aina jotain hyvääkin. Se inspiroi luomaan uutta, kehittämään uusia ideoita halvalla. Sellainen on vaikkapa Viikissä meneillään oleva tutkimus siitä, miten nuorten harrastusmatkoja voitaisiin toteuttaa kimpassa edullisemmin. Samaten Malmin musiikillinen adventtikalenteri on maksuton, se tarjoaa iloa kuulijoilleen ja hyvää harjoitusta esittäjilleen. Kaikki siis hyötyvät ja yhteisöllisyyden tunne kasvaa.

Päätoimittaja Teija Loponen