Joulun tulo yllätti

Talven tulo ei vielä ole päässyt yllättämään. On vähän outoa, että usein puhutaan kuinka talven, tai lumen tulo yllätti autoilijat, sillä kalenteri on kyllä aina kertonut talvikuukausien saapuneen. Pakkaset sekä lumisateet ovat talvella todennäköisiä, eivät yllätyksiä. Ehkä juuri niiden puutteen vuoksi joulun vauhdikas lähestyminen saa vähän yllättymään. Tätä lehteä valmisteltaessa alkoi tuntua siltä, että lehteenhän on tulossa vaikka kuinka paljon jouluista asiaa. On joulutapahtumia, myyjäisiä, joulukalentereiden käynnistymistä ja joulukonsertteja. Tuleva sunnuntai on jo ensimmäinen adventti, joten sinänsä ihan aikataulussa ollaan. Siitä se jouluun valmistautuminen alkaa.

Postin lakko on näkynyt jo selvästi täällä pääkaupunkiseudulla. Luukuista ei postia tipu. Moni etenkin paperisia laskuja vastaanottava jännittää, missä vaiheessa posti taas jaetaan ja miten tulisi toimia laskujen kanssa, joita tietää odottaa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan ongelmia ei muutaman päivän viivästymisestä synny, koska maksuhuomautukset lähetetään yleensä vasta 14 päivän kuluttua. Postilakon vuoksi katsotaan, että viivästymiskorkoja ei pitäisi periä, koska laskua ei ole toimitettu perille. Toki aina voi kysyä, saisiko laskun vaikkapa sähköpostilla, jos e-laskuun ei halua siirtyä. Toisaalta e-laskutkaan eivät auta, jos sattuu asumaan alueella, jossa on pitkiä sähkökatkoja, kuten nyt lumien vuoksi vähän etäämpänä Helsingistä on.

Malmin postin kohdalla joitakin lukijoitamme on ihmetyttänyt se, että postin toiminta lopetettiin, mutta tilat säilyivät. Hämmennystä on herättänyt se, mistä haluttu säästö syntyy, kun jakajat jatkavat vanhoissa tiloissa ja niihin perustettiin myös yrityspiste. Samaan aikaan Citymarketissa on postin palvelupiste henkilöasiakkaille, sekään tuskin ilmaiseksi toimii. Säästötavoitteet, joissa tavalliset ihmiset eivät näe säästöä syntyvän, tuntuvat epäreiluilta. Näin on esimerkiksi päiväkotien ja koulujen kohdalla, joista ihmiset siirtyvät toiseen paikkaan ja rakennus jää tyhjilleen. Jos sitä vielä joudutaan lämmittämään, se kuluttaa, vaan ei tuota mitään. Näissä päätöksissä ei nähdä järkeä.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliJakomäkeen luvassa teatteria ja musiikkia
Seuraava artikkeliHeikinlaaksossa hymy hyytyi liian herkästi