Heikinlaaksossa hymy hyytyi liian herkästi

Eri puolille Koillis-Helsinkiä alettiin pystyttää uusia nopeusnäyttötauluja viime viikolla. Näyttötaulujen joukossa on muunneltuja versioita nykyisistä nopeusnäytöistä. Uusi malli ei kerro pelkästään ajoneuvon nopeutta, vaan se puhkeaa hymyilemään, kun ohi ajaa liikennesääntöjä noudattava autoilija. Heikinlaakson hymyssä on kuitenkin ollut ongelmia.

Jakomäen liikenneympyrän ja Heikinlaakson Nesteen väliin Vanhalle Porvoontielle on asennettu nopeusnäyttö kukkulan päälle bussipysäkin kohdalle. Autoilijat ovat olleet ihmeissään, sillä tiellä on 50 kilometrin nopeusrajoitus,

Heikinlaakson nopeusnäyttö Törmätien ja Sienitien kohdalla säädetään uudelleen. Tiellä on edelleen 50 km/h nopeusrajoitus, vaikka nopeusnäyttö on ollut toista mieltä.
Heikinlaakson nopeusnäyttö Törmätien ja Sienitien kohdalla säädetään uudelleen. Tiellä on edelleen 50 km/h nopeusrajoitus, vaikka nopeusnäyttö on ollut toista mieltä.

mutta näyttötaulu muuttuu yrmeäksi jo 40 kilometrin tuntinopeutta ajaville.
– Olen saanut siitä jo yhteydenottoja. Siellä on ilmeisesti käynyt asentajalle inhimillinen virhe, ja näyttö reagoi niin kuin ajettaisiin ylinopeutta. Asentajalle on välitetty viesti, että säätää taulun uudelleen, kertoo liikenneinsinööri Juuso Helander Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Uudenlaisen nopeusnäytön toimintaperiaate on yksinkertainen. Kun autoilija ajaa nopeusnäytön ohi sallittua nopeutta tai sen alle, ilmestyy näyttötauluun kilometrinopeus ja sen jälkeen hymynaama. Jos kuski kaasuttaa ylinopeutta, muuttuu taulu kilometriluvun jälkeen punaiseksi ja tuijottaa autoa kasvot yrmeänä.

Nopeusnäyttötaulujen määrää päätettiin kasvattaa kahdellakymmenellä vuosi sitten. Päätöksen jälkeen Helsingin nopeusnäyttötaulujen määräksi tuli 75. Näyttöjen hinta asennuksineen maksaa yli 100 000 euroa.
Uusista näytöistä kahdeksan päätettiin asentaa Koillis-Helsingin kaduille: Eskolantielle, Yläkaskentielle, Päivöläntielle, Jakomäentielle, Vanhalle Porvoontielle, Teerisuontielle, Latokartanonkaarelle ja Viikintielle.

Näyttötauluilla voi vaikuttaa kuljettajan mielialaan. Esimerkiksi käy Päivöläntietä ajanut mies, joka kertoi kokemuksistaan Tapanilan Facebook-ryhmässä.
– Mä sain kans hymyn, ku skujasin tänään autolla siinä VPK:n huudeilla. Yleensä mä kyl smailaan muutenki, mut nyt viel enempi, mies kirjoitti Facebookissa.
Keskustelijat ihmettelivät, miksi Päivöläntien nopeusnäyttö ei ole lähempänä koulua ja miksi se ei ole ajoradan oikealla puolella.

Helanderin mukaan syynä on turvallisuus. Autoilijan tarkkaavaisuuden haluttiin pysyvän koulun lähellä olevissa useissa suojateissä, joten nopeusnäyttö laitettiin vähän kauemmas koulusta.
Tarkempi paikka valikoitui läheisen valopylvään mukaan. Näyttötauluihin otetaan sähköt valopylväästä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJoulun tulo yllätti
Seuraava artikkeliRaitiotiestä kerätään palautetta