Tärkeitä päiviä

Marraskuulle osuu monia merkittäviä päiviä. Isänpäivää juhlittiin jo, samoin Kustaa Aadolfin päivää, joka tunnetaan myös ruotsalaisuuden päivänä. Edessä on Lapsen oikeuksien päivä, 1. adventtisunnuntai ja Talvisodan alkamisen muistojuhla. 20.11. vietettävä kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä ei juuri käytännössä monenkaan elämässä näy. Meillä lasten asiat ovat päällisin puolin hyvin. Tänä vuonna tuon päivän teemana on lapsiperheköyhyys. Suomen Unicefin mukaan yli 100 000 lasta elää meillä pienituloisissa kotitalouksissa. Sillä on vaikutusta lasten hyvinvointiin ja menestymiseen elämässä pidemmälläkin tähtäimellä. Malmin seurakunnalla käynnistyi jälleen lasten joululahjakeräys, jolla tuotetaan iloa vähävaraisten perheiden tenaville. Lahjoitettu lahja tuo iloa niin sen saavalle lapselle kuin tämän perheellekin.

Kuun lopussa koittava ensimmäinen adventti sen sijaan näkyy lähes jokaisen arjessa monellakin tavoin, halusi tai ei. Viimeistään silloin alkavat kaupoissa soida joululaulut, joulumakeiset ja koristeet ovat hiipineet hyllyihin jo monen viikon ajan. Ensimmäisenä adventtina lapset saavat myös avata ensimmäisen joulukalenterin luukun, olettaen, että hankittuna on oikea adventtikalenteri. Niitä kauppaavat muun muassa monet partiolaiset lähipäivinä ostoskeskuksissa keräten samalla rahaa harrastustoimintaansa. Kalenterituotoilla partiolippukunnat hankkivat yhteisiä varusteita ja voivat pienentää vaikkapa leirimaksujen hintaa. Myös liikenteessä joulun lähestyminen näkyy jo, sillä busseilla ja metroilla on lisälähtöjä pikkujoulukauden viikonloppuina, eli jo tämän viikon perjantaista lähtien.

Marraskuun viimeisenä maanantaina vietetään Talvisodan alkamisen muistojuhlaa. Helsingin varuskunta, kaupunki sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöt järjestävät Mannerheiminaukiolla 30.11. muistojuhlan 76 vuotta sitten alkaneen Talvisodan muistoksi. Kutsu on käynyt myös täkäläisille veteraaneille. Yhä harvempi heistä vain on enää siinä kunnossa, että jaksaa mihinkään tilaisuuksiin osallistua. Sodassa kaatuneita ystäviä ja sukulaisia muistellaan kotona, omissa oloissa. Tuo on taas niitä päiviä, jolloin meidän kaikkien on syytä iloita siitä, että saamme elää rauhan aikaa.

Edellinen artikkeliJoukkuevoimistelun kisakausi upeasti käyntiin
Seuraava artikkeliHaaga-Heliassa opiskeltiin uutuuksia