Ongelmallinen Malmi

Malmin tulevaisuuden suunnittelu tuntuu olevan äärimmäisen vaikeaa. Kaupunkisuunnittelusta vastaavat toteavat, että Malmi ei kehity, ellei tänne saada todella runsaasti lisää asuinrakentamista. Tuo lisäys vaatisi Malmin lentoaseman tienoon. Ilmailualan yrittäjien mielestä taas koko Helsinki taantuu, jos Malmin lentotoiminta lopetetaan.

Malmin lentoaseman ystävät ovat lähettäneet kaupunkisuunnitteluvirastolle kirjeen, jossa toteavat, että  ”Helsingin toimivuuden, imagon ja maineen kannalta kansainvälisen lentoaseman sulkeminen on katastrofi.  Suunnitelma antaa Helsingistä kuvan taantuvana alueena, jonne ei kannata investoida. Malmin lentoaseman sulkemisen sijaan kentän liiketoimintapotentiaali tulee tutkia ja vapauttaa. Valtuustolle on toimitettu kuntalaisaloite ilmailukäytön säilyttämisestä ja sen mukana alustava liiketoimintasuunnitelma, jonka toteutus edellyttää Helsingiltä sitoutumista lentotoimintojen säilyttämiseen. ”

Tilanne on siis varsin kaksipiippuinen. Ajatellaanko Malmin ydinkeskustan tulevaisuutta, vai koko Helsingin ja pääkaupunkiseudun elinvoimaisuutta? Maahan jääville pakolaisille tarvitaan mittavassa määrin asuntoja. Asuntopula on muutoinkin kova. Kentän kannattajat toteavat, että mikäli lentoaseman toimintaa kehitetään, tulee myös sitä kautta lisää käyttäjiä Malmin palveluille.  Ja jos otetaan vaihtoehdoksi se, että kentällä säilyisi lentotoimintaa, mutta myös sen ympäristöön tulisi reippaasti täydennysrakentamista, olisi Malmin palveluille entistä enemmän hyödyntäjiä.

Lentotoimintaa ja rakentamista sisältävää vaihtoehtoa ollaan nyt myös kokoomuksen sisällä pohtimassa. Se on ensimmäisenä puolueena nostanut keskusteluissaan esiin kaupungin taholta vaietun vaihtoehdon, jossa lentotoiminta ja muu yritystoiminta sekä asuinrakentaminen voisivat olla yhdistetty vaihtoehto.

Tuota molempien vaihtoehtojen kehittämistä kannattaisivat täysin sydämin myös Tattarisuon yrittäjät. He ovat vuosikymmeniä kärsineet siitä, että eivät ole voineet rakentaa kunnollisia toimitiloja, koska koko ajan on edessä pelko Tattarisuon teollisuusalueen alasajosta. Kannattava yritystoiminta kun vaatii pitkäjänteisyyttä, ei epävarmuuden tilaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliNuorisotalo kuin toinen koti
Seuraava artikkeliEskolantiellä pidetään naapuritkin kunnossa