Ilmailukäytön jatkumisesta vetoaa 13 197 helsinkiläistä

mly aloite
Helsingin kaupungintalolle kokoontui lähes kolmekymmentä lentotoiminnan jatkamista kannattavaa yritysten ja yhdistysten edustajaa sekä yksityistä ihmistä. KUVAT TEIJA LOPONEN

Malmin lentoaseman ystävät ry kävi runsain joukoin jättämässä lentoasemaa koskevan kuntalaisaloitteen kaupungintalon kirjaamoon. Paikalle oli kokoontunut lähemmäs 30 eri tahojen edustajaa.

Kaupungintalon kirjaamoon mahtuu vahtimestarin mukaan noin kolme henkilöä asioimaan yhtä aikaa, mutta lentoaseman ystävät tekivät tässäkin ennätyksen. Pieneen kirjaamoon ahtautui huomattavasti enemmän väkeä, joista monet halusivat myös ikuistaa kuntalaisaloitteen siirtymisen vastaanottajalle.

Kun MLY:n puheenjohtaja Timo Hyvönen oli saanut kirjaaja Tiina Jauhiaiselta leiman todisteeksi aloitteen siirtymisestä eteenpäin, puhkesi väkijoukko taputuksiin.

Kirjaaja Tiina Jauhiainen oli aivan hämmentynyt lukuisien kuvaajien määrästä. Timo Hyvönen jätti kuntalaisaloitteen sekä paperisena versiona, että muistitikulle koottuna.
Kirjaaja Tiina Jauhiainen oli aivan hämmentynyt lukuisien kuvaajien määrästä. Timo Hyvönen jätti kuntalaisaloitteen sekä paperisena versiona, että muistitikulle koottuna.

Malmin kentän puolustajat toteavat kuntalaisaloitteessa, että he haluavat kentän toimintoja kehitettävän monipuolisesti ja etsittävän konsensusta asuntorakentamisen kanssa niin, että myös lentotoiminta voi säilyä.

Malmin lentoasema on pääkaupunkiseudun ainoa lentokenttä, joka pystyy palvelemaan kansainvälistä liikelentotoimintaa ja muuta kevyttä ilmaliikennettä vapaalla aikataululla. Malmin kentälle ei ole liikenteellisesti toimivia korvaavia vaihtoehtoja. 
-Tulevassa maakunta-, yleis- ja asemakaavoituksessa tulee ottaa huomioon lentokentän seudulle tarjoamat korvaamattomat ilmaliikennepalvelut, valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö sekä mahdollisuudet monipuoliseen liiketoimintaan, kuntalaisaloitteessa mainitaan.

Malmin aseman ilmailukäytössä säilyttämistä haluavat ovat laatineet kentälle vaihtoehtoisen kaavamallin, jossa itäinen kiitotie on vapautettu asuntorakentamiseen.  Kaupungin suunnittelemaa 25 000 asukasta sinne ei saataisi, mutta noin 10 000 asukkaan määrä olisi mahdollinen.

Uutta kenttäoperaattoria varten laaditussa budjetissa kenttätulot ovat 1,2 miljoonaa ja kulut 1,1 miljoonaa. Nykyisellään lentokentällä toimii 29 yritystä, jotka työllistävät yhteensä noin 300 ihmistä. Näiden yritysten liikevaihto on 16 miljoonaa ja siitä puuttuvat vielä Rajavartiolaitos ja Finavia.

Timo Hyvönen uskoo, että tarvittaessa lennonjohtopalvelut voidaan ostaa Finavialta.
-Olemme yrittäneet saada päättäjiä tutustumaan alueeseen ja näihin vaihtoehtosuunnitelmiin, mutta tuloksetta, harmittelee Hyvönen ja toteaa, että koska korvaavaa kenttää ei ole löytynyt, saattavat monet yritykset joko lopettaa kokonaan toimintansa tai viedä liiketoimintansa muihin maihin.

Rajavartiolaitoksen lentoja ollaan keskittämässä Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Virallinen kuntalaisaloite pakottaa Helsingin kaupungin käsittelemään asiaa valtuustossa.
-Helsingin päätöksentekoon pitää palauttaa demokratia, muistuttavat useat paikalla olleet.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSyyslomalle tekemistä kotikulmilla
Seuraava artikkeliTuukka Saimen sai tunnustuksen nuorten työllistämisestä