Suojelukohde myydään asuntorakentajalle: Siltamäkeen suunnitteilla pakolaiskeskus

Muun muassa mielisairaalana, lastensairaalana ja viimeksi alkoholistien asuntolana toiminut rakennus aiotaan muuttaa väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Siltamäen palvelukodilta tyhjäksi jäänyt historiallinen kiinteistö on saamassa uuden omistajan, joka aikoo rakentaa tontille lisää asuntoja ja kunnostaa niitä myös vanhaan asuntolaan. Siirtymävaiheessa kolmikerroksista suojelukohdetta aiotaan tarjota vastaanottokeskukseksi.

Peltokyläntie 8:n ja Pallomäentie 2:n kulmatontti vuokrataan Asunto Oy Helsingin Pallomäentie 2 -nimiselle uudelle yhtiölle, joka ostaa tontilla olevan suojellun talon. Noin 3 000 neliömetrin alaa koskeva maavuokrasopimus on voimassa vuoden 2044 loppuun asti. Tontin vuokrasopimus on tarkoitus allekirjoittaa heti, kun yhtiö on merkitty kaupparekisteriin.

Yhtiön perustavat KOA-Asunnot Oy ja Sörkka Invest Oy. Nämä ovat antaneet korkeimman tarjouksen kaupungin järjestämässä kilpailutuksessa, jossa taloa havitteli viisi ostajaa. Tarjoukset vaihtelivat 21 500 eurosta ja 415 000 euroon.
Tontille saa rakentaa uutta 450 kerrosneliömetrin verran. Kohteen voittaja on alustavasti suunnitellut, että se rakentaa tontille rivitalon tai 4-5 toisiinsa kytkettyä omakotitaloa.
KOA-Asunnot Oy ja Sörkka Invest Oy ovat tiedustelleet kiinteistöviraston tonttiosastolta mahdollisuutta käyttää asuntolaa väliaikaisena vastaanottokeskuksena kunnes uudisrakennuksen rakentaminen on käsillä.

Suojeltuun rakennukseen on tarkoitus toteuttaa yhteensä 10-12 asuntoa kaupunginmuseon neuvoja kuunnellen, sillä 675 kerrosneliömetrin kokoinen kohde on suojeltu rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaana.
Vuodelta 1929 olevat alkuperäiset julkisivut, ikkunat ja ovet kattomateriaali ja väri mukaan lukien on säilytettävä.

Taloa voisi rakennusoikeuden valossa laajentaa vielä 75 neliömetrin verran. Kaavoittaja on ollut jo suopea viherhuonetyyppiselle laajennusajatukselle.
Kiinteistön ostaja on tietoinen, että kiinteistöviraston niskassa on tällä hetkellä juokseva uhkasakko, koska virasto ei ole huolehtinut suojelukohteen kunnossapidosta.

Kiinteistölautakunta hyväksyi tontin vuokraamisen viime torstain kokouksessaan vastaanottokeskusajatuksineen pitemmittä puheitta.
– Esityksestä ei tullut yhtään kommenttia, kertoo lautakunnan kokoomusjäsen ja Siltamäki-Suutarila-Seuran puheenjohtaja Timo Tossavainen.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKausi päättyi MPS:n nousuruiskutteluun!
Seuraava artikkeliAsukastalot irrotettiin hirsipuusta