Malmin Mieslaulajat juhlivat laulaen

malmin mieslaulajat
Mieslaulajat juhlivat ensi tiistaina Malmitalossa. Kuva Katja Girs-Metsi

Koillis-Helsingin ainoa mieskuoro juhlii tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan ja tietysti laulaen. Malmin Mieslaulajat antaa elinkaarensa tyylilajistoa kuvaavan, kuoron tarinaa avaavan sekä osin yllätyksellisenkin juhlakonsertin ensi tiistaina Malmitalossa.

Lokakuussa ilmestyvän ”Suomen kuorolaulun historia”-tietoteoksen kirjoittaja emeritusprofessori Reijo Pajamo toteaa, että Malmin Mieslaulajat on perustettu juuri valtakunnallisen mieskuorobuumin tapahtuessa vuonna 1945. Hän katsoo, että miesten totuttua olemaan yhdessä rintamalla he halusivat jatkaa yhdessäoloa vielä siviilissäkin.
MML:n nykyinen puheenjohtaja Keijo Mäenpää on laskeskellut, että olemassaolonsa aikana kuoro on antanut lukuisten pienimuotoisten esiintymisiensä lisäksi yhteensä vähintään 200 täysimittaista omaa konserttia. Näin ollen harjoituskertoja on täytynyt olla ainakin kymmenkertainen määrä.

MML:n ohjelmiston runkona on alusta pitäen ollut 4-ääninen perinteinen mieskuoromusiikki. Viimeisen vuosikymmenen aikana joukkoon on otettu myös uudempaa tyylilajistoa erityisesti kotiseudun yleisön nykyistä musiikkimakua palvelemaan. Kuoronjohtajat ovat viime vuosina usein sovittaneet nimenomaisesti MML:lle muun muassa suosikki-iskelmiä.

Laulajia otetaan mukaan jatkuvasti. Laulajamäärissä on välillä ollut notkahduksia ja haasteita äänialojen tasapainottamisessa. Viimeisen vuosikymmenen aikana kuoro on saavuttanut alkuperäisen kokoluokkansa ja äänialoittain laulajat jakautuvat tasaisesti.
Nykyinen kuoronjohtaja Kirsi Tunkkari ei säästele sanojaan kuvatessaan nykyistä kuoron asennetta. Hän luettelee, että laulajien ennakkoluulottomuus, uskallus sekä heittäytymiskyky ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen. Niiden avulla on voitu ottaa pieniä ja isoja askelia kohti uusia haasteita.

Kirsi Tunkkari kertoo inspiroituneensa ja innostuneensa erityisesti siitä panostuksesta sekä sitoutumisesta, mitä kuorolaiset ovat hänen mukanaolonsa ajan osoittaneet.
-Yleensä tämä on kuoroelämässä haaste, mutta tälle kuorolle se on ominaista, hän kehaisee.

Kuoron puheenjohtaja puolestaan muistuttaa, että nyt yli 30 -jäsenisessä iloisessa kuorossa on jatkuvasti vapaita paikkoja kaiken ikäisille mieskuoroharrastuksesta kiinnostuneille.
Laulajille kuoro tarjoaa tilaisuuden rentouttavaan ja innostavaan harrastukseen. Kuorolaulu on paitsi henkisesti elvyttävää, myös fyysisesti aktivoivaa. Alueen asukkaille ja yhteisöille kuoro järjestää musiikkinautintoa monenlaisten esiintymisten kautta.
Reijo Pajamon mukaan mieskuorolaulu on aina ollut ja on edelleenkin merkittävä osa suomalaista kulttuuria. Vaikka aika on ohjannut ihmiset globaaliseen ajatteluun, kansainvälistymisen aikakautenakin tarvitsemme oman kansallisen perinteen tuntemusta, mitä tehtävää ovat mieskuorot vaalineet.

Malmitalossa pidettävän juhlakonsertin johtaa Kirsi Tunkkari. Muutaman laulun johtaa hänen edeltäjänsä Elisa Linna.
Tilaisuuden juontaa malmilainen TV-veteraani sekä laulumaailmastakin tunnettu Jaakko Kyläsalo.

Konsertissa on vielä tilaa, mutta kiirettä kannattaa pitää. Vilkkaan kysynnän vuoksi juhlakonsertti uusitaan ensi vuonna ystävänpäivän aattona lauantaina 13. helmikuuta.
Malmin Mieslaulajien loppuvuoden ohjelmaan kuuluvat perinteiset kaksi joulukonserttia sekä Itsenäisyyspäivän tilaisuuksia.

Juhlakonsertti pidetään Malmitalon Malmisalissa tiistaina 29. 9. kello 19. Liput 12 e.

Hemppa Kaukolinna
MML:n sihteeri

Edellinen artikkeliSinetöikö MPS nousunsa perjantain paikallisderbyssä?
Seuraava artikkeliPoliitikkojen pöydällä 87 kesämökkiä, 10 omakotitonttia ja uudet ryytimaat