Seurakunta järjestää vapaaehtoisille starttipäivän

Katja Remes on innoissaan siitä, että pääsee käyttämään omia taitojaan hyödyksi ja muiden iloksi.

Katja Remes on saanut erityistaidoilleen käyttöä vapaa-ajallaan ja löytänyt uusia ystäviä toimiessaan vapaaehtoisena seurakunnassa.

Katja Remes kuuluu niihin nuoriin, jotka ovat löytäneet itselleen mielekkään tehtävän Malmin seurakunnan vapaaehtoisena.
Kaikki lähti siitä, että Katjalla oli korkeakoulusta valmistumisen jälkeen tunne, että tahtoisi tehdä jotain ja lisääntynyt vapaa-aika työelämään siirtyessä vain kasvatti sitä.
-Olen kova googlettamaan ja etsin tietoja erilaisista mahdollisuuksita, mutta en löytänyt mitään. Yhtenä sunnuntaina osuin jumalanpalvelukseen ja siellä kerrottiin tulevasta vapaaehtoiskoulutuksesta. Ajattelin, että sinnehän menen vaikka en tiennyt mitä odottaa, Katja kertoo.

Nykyään Katja toimii vapaaehtoisena Valon messuissa, joita järjestetään Tapanilan ja Puistolan kirkoilla.
-Olen ollut paljon mukana kulissien ulkopuolella, enkä edes aina fyysisesti läsnä, sillä olen valokuvannut ja muokannut kuvistani ohjeiden mukaan esitteitä messujen käyttöön. En koe, että minun pitää osallistua tällaiseen siksi, että olen seurakuntalainen, vaan osallistuminen lähtee omasta halusta auttaa, ihan vapaaehtoisesti, hän painottaa.

Valon messuissa tehtävät vaihtelevat omien toiveiden mukaan.
-Tietyt tehtävät ovat selvillä, kuten musiikkivastaavat. Tehtäväjako hieman vaihtelee Tapanilan ja Puistolan Valon messuissa. Kuitenkin itsensä voi löytää yllättävistäkin tehtävistä, minäkin olen juontanut yhden messun ja yhdessä pidin puheen, vaikka useimmiten pysyttelen tukevissa toiminnoissa. Ketään ei ole nimitetty vakituisesti tehtäviin ja aina saa vaikkapa kokeilla jotain ihan uutta. Kaikenlaisia taitoja tarvitaan, Katja vakuuttaa.
Seurakunnan vapaaehtoistyössä on Katjan mukaan sekin hyvä puoli, että se joustaa hyvin elämäntilanteen mukaan.
-Jos päivätyössäni tulee kiirellisempi aika, voin hyvin jättäytyä taka-alalle vapaaehtoistoiminnasta ja palata mukaan kuvioihin kun aikaa taas on.

Aikaansa Katja antaa seurakunnalle vaihtelevasti. Esitteiden teossa saattaa mennä useampikin ilta töiden jälkeen. Itse Valon messut vievät pari tuntia muutamana sunnuntai-iltana syksyllä sekä keväällä.
-Mikäli juontaa, musisoi tai pitää puhetta, niin siihen voi mennä myöskin useampi ilta, riippuen omista taidoista tai kokemuspohjasta kuinka kauan täytyy valmistautua. Mutta vapaaehtoistyö ei ole juurikaan aikaa vievää ja sopii myös muiden harrastusteni oheen, Katja Remes vakuuttaa iloisena ja lisää, että etenkin pimeään talviaikaan on vaan mukavaa, että lähtee ihmisten ilmoille kotoa.

Katja kertoo arvoihinsa kuuluvan sen, että on avuksi muille. Se toteutuu myös vapaaehtoistoiminnassa.
-Minulla on vapaa-aikaa ja jos taitojani voi käyttää hyödyksi johonkin, niin olen siitä vain innoissani. Valokuvaus esimerkiksi on minulle harrastus, ja on aivan mahtavaa, kun näkee ottamiaan kuvia esitteissä, tai kun itseään kovasti jännittäneen juonnon jälkeen saa palautetta, että kosketti jotain kuulijaa. Mutta olisin vapaaehtoinen, vaikka en saisi näin selkeitä palkkioitakaan. Se, että voi olla jollain tapaa mukana yhteisössä ja että on hyvä tekemisen meinink,i ovat hyviä syitä itsessään.

Katja on päässyt myös seurakunnan sosiaalisen median kehitysryhmään mukaan.
-Se oli tosi iso juttu minulle, koska olen erittäin kiinnostunut sosiaalisesta mediasta sekä viestinnästä.
Vapaaehtoistyön tiimoilta on omalta asuinalueelta myös löytynyt uusia ystäviä ja tuttavia.
-Nuorena aikuisena uuteen kaupunginosaan kotiutuneena ystävien saanti voi olla jopa haastavaa, hän huomauttaa.

Katja Remes suosittelee vapaaehtoistoimintaan mukaan lähtöä, koska siellä on kaikenlaisille taidoille, erityisesti kaikille erikoistaidoille on käyttöä.
-Ainakin itselläni on paljon sellaisia omia kiinnostuksen kohteita, joita ei pääse vaikkapa töissä käyttämään, ja on todella kiva kun saa hyödyntää niitä jossain tärkeässä. Nykyään nuorilla ja nuorilla aikuisilla on uskomattomia tietotaitoja esimerkiksi sosiaalisen median ja kaikenlaisen tekniikan kehityksen myötä, ja itselleen aivan vaatimaton taitotaso voi olla uskomaton apu jollekin muulle.

Vapaaehtoistoiminta on myös kivaa jos kokee, että haluaa olla yhteiskunnassa avuksi, mutta on vaikkapa opiskelija tai perheellinen eikä ole ylimääräistä rahaa. Tässä toiminnassa rahallista panostusta ei vaadita, vaan osallistut yhteisöön omilla kyvyilläsi. Kaiken tämän lisäksi vapaaehtoisena olo antaa todella paljon ja vaikka olisi kuinka ujo, niin voi tutustua uusiin ihmisiin sekä saada uusia tuttavia. Itse löysin todella hyvän ystävän Valon messujen kautta ja ystävyyttähän ei voi millään rahalla mitata!

Vapaaehtoistoiminnan starttipäivä la 26.9. kello 11. Esillä tietoa vapaaehtoistoiminnasta lasten, kouluikäisten, nuorten ja aikuisten parissa, sekä diakonia-, lähetys- ja kansainvälisyystyössä. Lisätiedot vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Laura-Elina Koivisto, 050-570 4648.

Heitä mm. tarvitaan:
-messuavustajia
-kolehdinkerääjiä
-kahvinkeittäjiä
-saattajia huonosti liikkuville
-ruoanlaittajia
-tukihenkilöitä
-lastenhoitajia
-pyhäkoulunopettajia
-isosia rippikouluun
-leirimummoja- ja vaareja
-laulajia
-Saapas-partioiden väkeä
-teknistä apua messuihin

Teija Loponen