Rannan haisunäätä kiusaa kaupunkilaisia

jätevedenpuhdistamo
Pumppaamo sijaitsee matonpesupaikan vieressä Vantaanjoen rannalla vilkkaan lenkkipolun varrella. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Pukinmäen jätevedenpumppaamosta leijailee niin Pukinmäen kuin Tapaninvainionkin koteihin hajuja, joissa tuoksuu kaikkea muuta kuin vasta paistettu pulla. Pumppaamon ohitse kulkee lenkkeilijöitä, joiden suusta kuuluu tämän tästä lause, mikä täällä haisee.

HSY:stä kerrotaan, että pumppaamoita koskevia valituksia tulee etenkin helteiden aikaan. Helsingissä eniten valituksia tulee juuri Pukinmäen jätevedenpumppaamosta.
– Yritämme tehdä kaikkemme, että häiriö olisi minimaalinen. Mitään patenttiratkaisua ei ole saada sitä hajuttomaksi, vaan se tuppaa tuoksumaan, toteaa HSY:n kaukokäyttö- ja automaatioyksikön päällikkö Petteri Jokinen.
Pumppaamossa on hajuja syövä aktiivihiilisuodatin, joka on viimeksi uusittu kesäkuun 2. päivä. HSY:n mittarien mukaan itse pumppaamo toimii hyvin.

– Periaatteessa kaikki on ok, mutta kun kävimme tarkistamassa, niin siellä havaittiin ennen pumppaamoa olevista kaivon kansista tulevan hajuja. Niitä kansia aletaan nyt laittaa kaasutiiviiksi ja tuuletusluukku tiivistetään. Mittari havaitsi siellä rikkivetyä.
Jokisen arvion mukaan Pukinmäen jätevedenpumppaamosta valittavien määrä on kasvamaan päin.
– Ihmiset ovat tulleet herkemmiksi. Pumppaamo on ollut siellä 40-50 vuotta. Kun vessa vedetään, tulee aina jotakin hajuja, hän kuvailee.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliOnnellisesta prinssistä lastenrockiin
Seuraava artikkeliViikkiLan tarjoaa CS:GO -turnauksen