Kauaskantoisia päätöksiä

Hallitus taiteilee parhaillaan entistä suurempien säästökysymysten kanssa yhteiskuntasopimuksen synnyn kaaduttua. Säästää on pakko jostain, mutta kaikki vaihtoehdot tuntuvat yhtä huonoilta ja kaikista koitunee seurauksia varsin pitkälläkin tähtäimellä.
Yksi esitys, jolla on varsin suuri merkitys tulevaisuuteen on mahdollinen päätös asuntolainan korkovähennyksen poistosta. Se paitsi vähentäisi ostovoimaa tiukentaessaan kotitalouksien selviämistä lainoistaan, myös vähentäisi merkittävästi nuorten perheiden mahdollisuutta ja halukkuutta ostaa oma asunto. Se taas tarkoittaisi sitä, että Helsinkiin ei olisi tarvetta rakentaa niin paljon kuin nyt tuntuu olevan tuiki välttämätöntä, sillä pelkkiä vuokra-asuntoja ei voida millekään uudelle asuinalueelle rakentaa.

LähiTapiola tilasi Newsbrokers Oy:ltä raportin, josta selviää, että pääkaupunkiseudulla on yli miljoona neliötä tyhjää tai vajaakäyttöistä työpaikkatilaa, joka on lopullisesti vanhentunut alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. Miten tuo miljoona neliötä saisi uuden elämän asuntoina on todellinen haaste, sillä Helsingissä lupien saaminen muuutosrakentamiseen on ollut hidasta ja työlästä.
Toisaalta tuo vaihtoehto olisi kaupungille huomattavasti halvempi kuin rakennuttaa itse asuntoja. Vanhojen kiinteistöjen käyttötarkoituksen muuttaminen ei myöskään edellyttäisi uusia tontteja, joista pulaa tuntuu olevan.

Taiteiden yönä Malmilla keskusteltiin Malmin lentoaseman alueen rakentamisesta. Tarkoituksena oli alustaa sitä, millainen uudesta asuinalueesta voisi tulla, mutta keskustelu kääntyi pitkälti siihen, onko kenttää syytä rakentaa ollenkaan. Tapanilalainen RKP:n valtuutettu  Björn Månsson nosti esille sen, että jos kaupunkilaisia todella halutaan kuulla ja ottaa mukaan suunnitteluun, pitäisi myös ottaa vaihtoehdoksi esitetty hybridi, asuntojen ja lentotoiminnan yhdistäminen. Malmin lentoaseman ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen muistutti työn alla olevasta hyönteis- ja lepakkotutkimuksesta, joka saattaisi estää rakentamisen kokonaan. Månssonille ei kukaan vastannut, mutta Vihreiden apulaiskaupunginjohtaja Anne Sinnemäki totesi, että harvinaistenkin lajien suojelu voidaan onnistuneesti toteuttaa rakentamisen ohella. Avoimia kysymyksiä riittää ja niistä huolimatta halukkaat asukkaat voivat nyt osallistua kentän rakentamisen suunnitteluun liittyviin työpajoihin.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTaiteiden yönä tallustellaan paikasta toiseen
Seuraava artikkeliSinnemäki painotti: Rakentamista kannattaa valtuuston enemmistö