Taiteiden yönä tallustellaan paikasta toiseen

tirlittan
Vuonna 1953 syntyneeseen orpotyttö Tirlittaniin voi tutustua kyläjuhlissa Tapaninvainion uimarannalla kello 17.30. KUVA MARKKU RÖNKÄ

Koillis-Helsingissä Taiteiden yön ohjelma alkaa huomenna jo aamupäivällä ja jatkuu pitkään iltaan.

Malmitalon Taiteiden yössä on naurun taikaa. Ohjelma käynnistyy aamulla, jolloin kello 10.30 koetaan kikatus- ja lorupaja vauvoille. Ohjelma jatkuu alkuillasta, kello viidestä  eteenpäin on vaihtoehtoina
Tintamareski-ilveilypaja, hassu pinssipaja, naamiotyöpaja, non-stop Oiva Tumpeloinen –animaatioita,  klovnipari Sibbe ja Ulpukka naurattamassa ja liikuttamassa kera taikatemppujen ja ukulelemusiikin, sekä Retuperän WBK töräyttelemässä kello 18. Ilta päättyy seitsemältä alkavaan stand up komiikkaan Heikki Viljan kanssa.

Malmin kirkossa pidetään kello 20 gospelkonsertti, jossa esiintyvät Johanna Tuomi ja Robi de Godzinsky. Pihlajamäen kirkon Urkuauditiossa kello 18 kuullaan N. de Grigny’n musiikkia. Kello 19 siellä käynnistyy virsikaraoke Timo Ollin johdolla lopuksi kello 20 on vuorossa Helsingin poliisisoittokunnan kvintetti.

Malmin alikulun yhteisötaideteoksen avajaisia vietetään kello 17-19 Malmin toimintakeskuksen ja Malmin torin välisessä Kirkonkyläntien alittavassa tunnelissa. Mikael Eriksson soittaa tunnelissa akustista kitaraa tai ukulelea, Veera Railio laulattaa ja yhteisötaideteoksen luomisessa mukana olleet saavat kiitokseksi diplomit. Juhlat jatkuvat asukastalon sisällä.

Pukinmäen kuvataidekoululla on avoimet ovet kello 16-18 osoitteessa Unikkotie 4. Sirkuskoulu puolestaan tutustuttaa sirkukseen ja teatterikouluun osoitteessa Erkki Melartinintie 2 D kello 16-18. Raamattu puhuu-kahvilassa Pukinmäenaukio 4 B 3. kerroksessa tarjolla on taidenäyttely sekä konsertteja kello 19-22 välillä. Pukinmäessä voi myös käydä harjoittelemassa sauvakävelyä kello 16.30 alkaen Pukinmäen kartanolla Tapio Ojasen toimesta.

Tapanilassa Galleria viileä punaisessa ihastellaan Kaisa-Leena Lintilän maalauksia näyttelyssä Ilo elää. Taiteilija on paikalla Taiteiden yönä kello 17-20 ja silloin on myös maalaustyöpaja kaikenikäisille kello 17-19 välillä. Rean Puutarhajuhla –kahvilassa Päivöläntiellä esiintyy Musaklubi-teemalla neljä eri ryhmää  kello 17.30 lähtien, luvassa muun muassa folkia, poppia ja bossa novaa. Tapaus ry:n tiloissa Viertolantiellä voi ottaa selfieitä hahmojen kanssa kello 17-20 välillä. Teatteri Tuikkeella on myös avoimet ovet Viertolantiellä kello 17-21.

Tapaninvainiossa keräännytään suureen Beach Partyyn, jossa nähdään lastennäytelmä Tirlittan, kuullaan Stadin Juhlaorkesteria ja testataan frisbeegolfia ja melontaa. Tenaville on myös keppihevosrata, sinttien ongintaa ja kasvomaalausta. Ohjelmaa on kello 17.30-20.30 välillä. Osoitteena on Jokipolku 6 Vantaanjoen rannassa.

Teija Loponen

 

Kyläjuhlissa tarjolla myös kesäteatteria

Orpotyttö Tirlittanin tarina esitetään Tapaninvainion uimarannalla pidettävissä Beach partyissä. Oiva Paloheimon kirjoittaman ikivihreän lastenkirjan mukaan tehty näytelmä nähdään Beach partyssa lyhennettynä versiona.
Sen esittää Kylämetsät ry:n näytelmäryhmä, joka on näytellyt Laajasalon vaaleanpunaisella huvilalla tänä kesänä. Kesäteatteri on syntynyt ohjaaja Markku Arokannon ajatuksesta viedä yhdistystoimintaa Laajasalon luontoon.

Yhdistyksessä näkyy myös koillishelsinkiläisten kädenjälki: Huvilalle ja kesäteatterille tehtyjen Facebook-sivujen valokuvat on ottanut alamalmilainen Markku Rönkä. Hän on päivittänyt kuvia sivustolle yhdessä puolisonsa Maija ”Raparperitaivas” Hurmevirran kanssa.
– Tirlittan on esityksenä todella hyvä! Se on hauska ja oivaltava – tosin ripaus surumielisyyttäkin on mukana tarinan hengen mukaisesti, kuvailee Maija Hurmevirta.
Hurmevirran mukaan kesäteatterissa on ollut vahva kollektiivisen tekemisen tahto.

Vaaleanpunainen huvila on Helsingin kaupungin hylkäämä merenrantarakennus, jonka yhdistys on saanut kaupungilta kesäkäyttöön yhteisöllisiä tapahtumia ja kesäteatteria varten.
– Kylämetsä ry:n perusideana on luoda tilaa ja rakenteita, joissa aktiivista yhteisvastuuta on mielekästä harjoitella. Yhdistyksen perustaja Kaisu Kurki on kirjoittamassa aiheesta kirjaa.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKolmen voiton viikko, MPS nousupaikalla
Seuraava artikkeliKauaskantoisia päätöksiä