Kuntalaisaloite lähdössä valtuustokäsittelyyn

Ilmailutoiminnan jatkuminen Malmilla mahdollistaisi myös suurten yleisötapahtumien jatkuvuuden. Ilmailutapahtumassa kävi noin 30 000 ihmistä. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmien lentoaseman ystävät ihmettelevät Helsingin kaupungin kiirettä Malmin lentoaseman rakentamisen suunnittelussa, vaikka lopullista päätöstä asiassa ei ole vielä tehty.

-Ihmetyttää, että nyt mennään jo asemakaavatasolle, kun maakunta- ja yleiskaavakin ovat vasta valmistelussa. Millä valtuuksilla kaupunki investoi tähän yksityiskohtaiseen suunnittelutyöhön, kun tuleva tilanne on vielä epäselvä? Miksi tilaisuuksien lähtökohta rajataan jo ”asuntojen suunnitteluun” kun kansa haluaa tutkia erilaisia hybridejä ja ilmailutoiminnan säilyttämistä, hämmästelee MLY:n puheenjohtaja Timo Hyvönen.

-Kallio on kaupungin kairauskarttojen mukaan 20-28 metrin syvyydessä ja kaupunkisuunnitteluviraston materiaalissa mainitaan savikerroksen syvyydeksi 5-15 metriä. Yritetäänkö tässä hyvin valituilla sanamuodoilla esittää tilanne erilaisena kuin se todellisuudessa on, pohtii Hyvönen.

MLY:stä arvellaan, että kaupungin menettelyllä halutaan varmistaa kaavoituksen mahdollisimman nopea läpimeno, ja se että saadaan minimoitua valitukset.
-Koska kentän toiminnasta on tietojemme mukaan sovittu Finavian, Helsingin kaupungin ja Patrian kesken pitkälle vuoteen 2017, on asia syytä siirtää päätettäväksi seuraavalle valtuustolle. Kuntavaalit ovat jo runsaan vuoden päästä, ja tilanne Suomessa ja Helsingissä on muuttunut paljon, huomauttaa Timo Hyvönen.

Malmin lentoaseman ystävät viimeistelevät juuri kuntalaisaloitteen viemistä valtuustokäsittelyyn.
-Aloitteessa esitämme sekä kentän säilyttämistä ilmailukäytössä että Helsingin irtautumista edellisen hallituksen aikana tehdystä Helsingin seudun kuntien ja valtion välisestä MAL-sopimuksesta, joka ei näytä nyt toteutuvan lainkaan ja on valmisteltava uudestaan.
-Moni asuntorakentamista ajavista valtuutetuista ei ole tutustunut kentän toimintaan ja sen mahdollisen lakkauttamisen kerrannaisvaikutuksiin. Siksi kokoamme aloitteen taustalla olevat faktat ja toimitamme ne valtuutetuille, kertoo Hyvönen.

Hän lisää, että aikataulua sanelevat hyönteis- ja lepakkotutkimukset valmistuvat syys-lokakuussa ja jo nyt on löytynyt vaarantuneita hyönteislajeja, jotka saattavat estää asuntorakentamisen.
-On erikoista, ettei kaupunki ole tehnyt tällaisia tutkimuksia.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliTaivaskin hymyili Malmilla
Seuraava artikkeliKolmen voiton viikko, MPS nousupaikalla