Huvi ja hyöty yhdessä

Malmin lentoasemalla vieraili viikonloppuna lentäjiä useista eri maista viihdyttämässä niin Malmin lähistöltä kuin aina Tampereelta saakka saapunutta yleisöä. Aika moni paikallinen näytti myös nauttivan kauempaa lentonäytösten annista, näkyiväthän taivaalla taiteilevat koneet kilometrien päähän.
Taitolentäjien ihailun ohella kuuma puheenaihe tuntui olevan kentän rakentaminen valtavaksi asuinalueeksi. Sitä ei moni paikalla olleesta yleisöstä tuntunut käsittävän. Sen lisäksi, että lentotoiminnan toivottaisiin jatkuvan erilaisista turvallisuusnäkökannoista lähtien, moni harmitteli mainion yleisötapahtumien järjestämispaikan katoamista. Kun keskemmältä kaupunkia ollaan häätämässä musiikkifestivaaleja, koki moni niille Malmin kentän oivalliseksi vaihtoehdoksi.

Kaupunkisuunnitteluvirasto on kuitenkin jo tehokkaasti käynnistämässä lentokentän alueen suunnittelua uudeksi kaupunginosaksi. Joku kiirehti kentällä kauhistelemaan, kuinka paljon meluisia mopopoikia noin isolle alueelle mahtuukaan. Se melu kun ei kestä vain yhtä viikonloppua vuodessa. Lentokentän alueelle tulee kaupungin mukaan talojen lisäksi myös viheralueita ja puistoja. Asukkaiden suunnitteluiltojen tiedotteissa luvataan myös , että nykyistä aluetta kiertävää ulkoilureittiä kehitettäisiin yhtenäisenä kokonaisuutena. Kenttäkeskusteluissa mietittiin, voiko se toteutua ilman kalliita yli- tai alikulkutunneleita.

Terveydenhuollossakin epäillään tulevaa. Terveyspalvelualan Liitto kauhistelee hallituksen  suunnitelmia leikata yksityisellä lääkärillä ja hammaslääkärillä käynnin kustannuksia korvaavaa Kela-rahoitusta 78 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 yksityisistä lääkärikuluista maksettiin kansalaisille korvauksia 73,4 miljoonaa euroa, ja hammaslääkäripalkkioista 114,3 miljoonaa euroa. Hammaslääkäripalkkioiden korvauksia leikattiin vielä sen jälkeenkin. Vuoden 2016 budjettiesitysehdotuksessa yksityiset lääkäripalkkiokorvaukset ovat enää 35 miljoonaa ja hammaslääkäripalkkiokorvaukset 56 miljoonaa euroa. Leikkaukset tietävät ongelmia paitsi alan yrityksille ja yksityispuolen työntekijöille, myös kansanterveydelle. Kunnallinen terveydenhuolto kun ei ehdi kaikkia hoitamaan. Jo nyt hoitoonpääsyn jonot ovat pitkiä. Oikeiden säästökohteiden löytäminen on todella vaikeaa.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliLiikennemelun huipuiltakin pitää päästä suojaan
Seuraava artikkeliTaivaskin hymyili Malmilla