Kolme sanatonta tarinaa vie tunnelmasta toiseen

sirpapeura
Apteekkari Sirpa Peura haluaa tehdä hyvää tukemalla nuoria taiteilijoita ja tarjoamalla asukkaille mukavia elämyksiä. KUVA TEIJA LOPONEN

Malmitalolla nähdään kolmen nuoren taiteilijan esittäminä kolme pientä itsenäistä tarinaa erilaisin fyysisen ilmaisun keinoin. Aikuisille suunnattuja esityksiä on kahtena päivänä ja ne tarjoaa alueen asukkaille Malmin apteekkari Sirpa Peura.

Sonja Järvisalon Volmar Blue(s) on hulvattoman humoristinen esitys onnellisuuden kyseenalaistamisesta. Onko ruoho, tai tässä tapauksessa tuoli, vihreämpää aidan toisella puolella? Järvisalo hyödyntää esityksessään objektiteatterin, klovnerian ja tanssiteatterin elementtejä.

Karoliina Peuran Poikki langat kultaiset vie vakavampiin tunnelmiin kuoleman pariin. Klassista balettia, indonesialaista topeng-tanssia ja naamioteatteria yhdistelevä teos saattaa herättää katsojissa voimakkaita ja surumielisiä tunteita, mutta pelottava se ei ole. Musiikin esitykseen on säveltänyt Markus Kärki.

Viimeisenä esityksenä nähtävä Ristiveto saanee yleisön poistumaan esityksistä hymy huulilla. Anni Vuorelan huumorilla ja nukketeatterilla maustettu kuvaus kertoo irtipäästämisen – ja pääsemisen vaatimasta kamppailusta. Tunteet ovat tuttuja ainakin kirjojen syövereihin toisinaan uppoutuville lukijoille.
Jokainen esitys kestää noin parikymmentä minuuttia.

Malmitalolla esitettävät näytökset kustantaa Malmin apteekkari Sirpa Peura, joka näkee nuorten taiteilijoiden tukemisen henkilökohtaisen yhteiskuntavastuun toteuttamiseksi.
-Minä olen jonkin sortin idealisti, haluan tehdä  hyvää ja kantaa oman osani yhteiskuntavastuusta. Olen tyttäreni opiskelupaikan kautta tutustunut nuoriin taiteilijoihin ja huomannut, kuinka vaikeaksi heidän elämänsä on muuttunut. Taideoppilaitoksia lopetetaan ja sopivia esiintymispaikkoja suljetaan. Nuorten taiteilijoiden on todella vaikea päästä esiintymään mihinkään. Ajattelin, että tässä minä voisin omalta osaltani vähän auttaa, Sirpa Peura kertoo.

Peura varasi Malmitalolta ison salin esityksiä varten, hän maksaa nuorille esiintymispalkkiot ja kustantaa tarvittavan oheismateriaalin, kuten ilmaiseksi jaettavat pääsyliput.
-Nuorille itselleen jää esiintymisen lisäksi käytännön järjestelyt ja asioiden sopimiset, joihin muuten ei taideopinnoissa juurikaan paneuduta. Jonkinlaista markkinoinnin ja talousasioiden koulutusta pitäisi myös taideoppilaitoksissa ehdottomasti olla, ellei sitä jo ole, Peura huomauttaa.

Sirpa Peura on itse nähnyt kaikki Malmitalolle tulevat esitykset ja vaikuttunut nuorten taidoista.
-Nämä kaikki esitykset olivat nuorten lopputöitä ennen heidän valmistumistaan. Niitä on suunniteltu ja hiottu valtavasti ja olisi ollut todella sääli, ellei suurella yleisöllä olisi mahdollisuutta nähdä mitään niistä. Olen iloinen, että voin tarjota asukkaille mahdollisuuden nähdä nämä kolme esitystä ja toivon niiden tuottavan iloa katsojilleen, Peura toteaa.

Kolme pientä tarinaa, Malmitalon Malmisali 22.8. kello 15 ja 26.8. kello 17. Esityksen kesto noin 1,5 h. Juontajana Jaakko Kyläsalo. Ilmaislippuja voi noutaa Malmin apteekista.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliKaikki voittivat!
Seuraava artikkeliYlä-Malmin torin suihkulähteellä on toivoa