Liisa seikkailee Mustasaaressa

Ihmemaassa Liisa kohtaa jättikokoisia sieniä. KUVA MARJAANA KORHONEN

Pukinmäen Taidetalon nuoret esittävät Mustasaaren kesäteatterissa Lewis Carrollin klassikkosatua Liisa Ihmemaassa.

Kesäkuussa nähtiin pikkusirkusryhmän Liisa Ihmemaassa Suuri sirkusseikkailu, ja heinäkuun alussa saa ensi-iltansa jatko-osa Paluu Ihmemaahan teatteriversiona. Yhteistyö Mustasaaressa Helsingin seurakuntayhtymän kanssa jatkuu jo neljättä vuotta.
Kesäkuun aikana nähdyn sirkusnäytelmän on sovittanut ja ohjannut Kukka Eklund, koreografina Jaana Kovanen. Siinä nuoret taitavat sirkuksen harrastajat pääsivät sirkustelemaan ja esittämään tutun klassikkonäytelmän: ”Liisa nukahtaa kesken lukuhetken ja vaipuu kummaan sirkusuneen. Kuinkas sitten käykään?

Hän hyppää kaninkoloon ja putoaa ihmeelliseen unenomaiseen maahan, jossa tyttö vuorotellen pitenee ja pienenee kuin kaukoputki.
Sirkusakrobatia, klovneria ja taikatemput sopivat erinomaisesti tähän tarinaan. Esiintyjät ovat 9-16-vuotiaita sirkusharrastajia, jotka ovat olleet mukana myös esiintymisasujen suunnittelussa. He ovat itse kehitelleet roolihahmonsa ja esiintymismeikit. Koko kevään nuoret ovat harjoitelleet sirkuksen eri lajeja ja ilmaisua. Kokonaisuus oli monipuolinen ja mielenkiintoinen.

Heinäkuussa Mustasaaren lavalla nähdään jatko-osa Paluu Ihmemaahan Pukinmäen teatterikoululaisten esityksenä. Käsikirjoitus pohjautuu Carrollin teokseen Liisa Peilimaassa ja sen on ohjannut ja lavastanut Pekka Mattila. Myös sävellykset ovat hänen käsialaansa.
Esitys toteutuu teatterin ja tanssin keinoin mutta sisältää sirkuselementtejä. Koreografina toimii tanssinopettaja Jaana Kovanen.
-Esitys soveltuu koko perheelle ja vetoaa lapsiin ja vanhempiinkin, toteaa ohjaaja Mattila.

Näytös sisältää nuoren kasvuprosessin, jossa jokainen hetki on tärkeä. Liisa pyrkii kuningattareksi apunaan Valkoinen Ritari. Mutta kun Liisa sen saavuttaa, ei sitä enää haluakaan.
-Tärkeää on itse matka, pienet hetket ja kasvu sen aikana. Elämä koostuu hetkistä, ja kaikki hetket ovat läsnä tässä ja nyt, Mattila kiteyttää. Esitystä on ollut tekemässä joukko Taidetalon opettajia.

Paluu Ihmemaahan esitykset: ke 1.7. klo 15 ja 18, to 2.7. klo 13, la 4.7. klo 13, su 5.7. klo 13 ja 15, ti 7.7. klo 13. Lautta Mustasaareen: 1 t ennen esitystä. Liput 5 e. Tiedustelut ja varaukset: Mustasaaren toimisto 09 2340 2590 mustasaari@evl

Sirpa Kivilaakso