Koillisen viimeiselle lähipostille tulee lähtö

Malmin posti lakkautetaan sen jälkeen kun tilalle on löytynyt kumppaniyritys. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Valtion omistama Posti marssittaa 319 työntekijäänsä kilometritehtaalle ja pistää lihoiksi 77 omaa postimyymälää ympäri Suomen. Suljettavien joukossa on Hietakummuntie 19:ssä sijaitseva Malmin posti.

Niin Malmin kuin muidenkin lakkautettavien postikonttorien tilalle aletaan etsiä kumppaniyrityksiä, jotka ottaisivat vastuun postipalveluista omassa toimitilassaan.
– Malmin pistettä ei suljeta ennen kuin kumppani on löytynyt. Avaamme neuvottelut useamman eri palvelutarjoajan kanssa, kertoo Postin palvelupisteverkostosta vastaava johtaja Riku Kuusisto.

Malmin postilla on elinaikaa enimmillään 2,5 vuotta, sillä Postin palveluverkosto on tarkoitus pistää uusiksi vuosien 2015-2018 aikana.
– Postin kumppaneita voivat olla erilaiset palveluyritykset, jotka tarjoavat laajat aukioloajat ja hyvän palveluiden saatavuuden. Kun kumppani alueella löytyy, tiedotamme mediaa ja asukkaita hyvissä ajoin, milloin ja mihin postipalvelut alueella siirtyvät.

Tällä hetkellä Koillis-Helsingissä on asiamiespostit Pihlajamäen, Pukinmäen, Tapanilan ja Siltamäen R-kioskeissa sekä Viikin Latokartanon ja Tapulikaupungin Valintataloissa.
Tulevaisuus näyttää, hoituvatko postiasiat Malmilla jatkossa ruoka- vai jonkin muun kaupan yhteydessä.
– Voin vakuuttaa, että palvelupisteverkoston uudistuksen tavoitteena ei ole heikentää kuluttajien ja yritysten postipalveluja, vaan yksinomaan parantaa palvelujen saatavuutta ja helpottaa asiakkaiden arkiasiointia, painottaa Kuusisto.

Posti aikoo kasvattaa kumppaniyrittäjien pitämien postipalvelupisteiden määrää nykyisestä 1400:sta vielä sadalla.
–  Asiakastutkimusten mukaan asiakkaat odottavat nykyistä parempia aukioloaikoja postipalveluille. Lähtökohtamme on, että palvelujen laatu on yhtä hyvä niin omissa kuin kumppaniemme ylläpitämissä posteissa.

Huhtikuussa alkaneet yt-neuvottelut päättyivät viime viikon tiistaina. Lähtötilanne oli, että maan 98 postitoimipaikan määrää karsitaan rajusti ja toimipaikkojen 470 työntekijästä vähennetään 380.
– Mitä tulee Malmin myymälän henkilökunnan määrään ja mahdollisiin irtisanomisiin, niin tätä emme voi valitettavasti myymätasolla yksilöidä julkisuudessa.
Postille jää vain 21 omaa myymälää. Niistä on Helsingissä kuusi: Keskustan pääposti, Annankadun, Kasarmitorin, Hakaniemen, Herttoniemen teollisuusalueen ja Vallilan postit. Vantaalle jää ainoastaan Tikkurilan posti ja Espooseen Tapiolan posti.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKesän anteja
Seuraava artikkeliTeuvo Teräväinen tuo Stanley cup-kannun Töyrynummelle!