Helsinki-päivänä tapahtuu aamusta yöhön

Illan päätteeksi lähdetään kiertämään Malmin lentokentän ympäri menevää ulkoilutietä Satakielikierroksen merkeissä. KUVA TEIJA LOPONEN

Koillis-Helsingissä koetaan koko Helsinki-päivän aikaisin ja myöhäisin tapahtuma. Ja sille välillekin riittää kyllä tekemistä.

Aamun ensimmäinen tapahtuma pidetään Viikissä. Aamulypsylle eli maatilakävelylle Viikin opetustilalle pääsee kello 6.30-8 välillä. Lypsylle tai edes navettaan ei kyllä pääse, mutta karjaa näkee ulkona ja samalla kuulee esimerkiksi eri viljelymenetelmistä.
Kokoontuminen on Gardenian etupihalla, Koetilantie 1, ja tapahtuma on avoin kaikille ilman ilmoittautumista.

Siltamäessä nautitaan aamukahvit, eli siellä kokoonnutaan Helsinki-päivän aamukahvitilaisuuteen ostoskeskuksella olevalle seurakuntakodille kello 9-11. Aamukahvien yhteydessä kuullaan Veli-Matti Kunnarin musisointia. 
Ohjelmaan kuuluu myös ”Ostoskeskuksen uudistaminen” –keskustelu, jossa on mukana
 kaupunkisuunnitteluviraston ja kaupunkisuunnittelulautakunnan sekä paikallisten toimijoiden edustajia.

Iltapäivällä esiintyy Pihlajamäessä leikkipuisto Maasälvän Helsinki-päivän tapahtumassa Taikuri Jari kello 14. Osoite on Maasälväntie 3, ja tapahtuma kestää 15.30 asti.

Tekniikan museoon on Helsinki-päivänä vapaa sisäänpääsy ja kello 14 on mahdollisuus osallistua Vanhankaupungin ja vesilaitoksen historiaan perehdyttävän Vettä ja elämää -opastuskierroksen sekä kello 15 8-12 -vuotiaille suunnattuun Sähköä ja moottoreita -työpajaan.
 Opastukselle mahtuu 25 henkilöä, työpajaan max. 20 lasta. Ilmoittautuminen museon lipunmyyntiin ennen opastuksen / pajan alkua. Osoite on Viikintie 1.

Puistola-Seura järjestää tuttuun tapaan Helsinki-päivänä suositun yölaulaja-linturetken, Satakielikierroksen. Vastaavia retkiä jokaisena Helsinki-päivänä on järjestetty keskeytyksettä vuodesta 1985 lähtien.
-Moni puistolalainen on sanonut, että  Malmin lentokentän ympäri patikoitu satakielikierros vasta aloittaa oikean kesän, kertoo Anna-Riitta Piilonen Puistola-Seurasta.
Retkelle tulee pituutta on 5,5 km ja kesto on noin 2,5 tuntia.

Linturetkeläisten ryhmä  kävelee  rauhallista  tahtia lentokenttäalueen  ympäri.  Aina  välillä  pysähdellään  tarkkailemaan  ja kuuntelemaan  lintuja.  Muitakin eläimiä  saattaa liikkua  kävelytien  varsilla  ja lentokentän  aukioilla.
-Retken  oppaina  on nimekkäitä  lintuharrastajia,  joilta saadaan kiinnostavaa  taustatietoa tehdyistä  eläinhavainnoista.  Tälläkin  kerralla  retkeen  sisältyy  arvauskilpailu,  jossa  veikataan  havaittujen satakielten  sekä lintulajien  lukumäärä.  Parhaiten arvanneet  saavat  palkinnon, muistuttaa Piilonen.

Retken taukopaikalla on mehu- ja kahvitarjoilu sekä sään salliessa kenties ihmistenkin tuottamaa elävää musiikkia.
Lähtö tapahtuu kello 22 Malmin lentokenttää kiertävän ulkoilupolun parkkipaikalta, joka sijaitsee noin 400 metriä Malmin suuntaan Malminkaaren ja Tasankotien risteyksestä.
Sopiva jalkinevarustus on kävely- tai lenkkikengät. Kierrokselle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliPonnistajat ja PuiU viikon ilon aiheet
Seuraava artikkeliRemonttihuijareita liikkeellä