Asukastalolta lähtee liki puolet tiloista

Uutta vuokrasopimusta ei ole vielä vahvistettu allekirjoituksin, mutta siitä on olemassa periaatepäätös. KUVA TEIJA LOPONEN

Asukastalo Malmin toimintakeskuksen tiloista nipistetään liki puolet pois. Osa toimijoista menettää toimitilansa kokonaan ja saunakin lähtee.

Kirkonkyläntiellä olevan entisen Elannon kiinteistön omistaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Se olisi ollut valmis jatkamaan 15. päivä elokuuta katkeavaa vuokrasopimusta kymmenen euron verottomaan neliöhintaan, mutta se ei käynyt vuokralaisena olevalle kaupungille.

– Otamme uuden vuokralaisen, jos vain löydämme. Sinne voisi sopia esimerkiksi hyvinvointialan toimintaa, kertoo SKS:n kiinteistöpäällikkö Terho Kylli.
Kaupunki haluaa eroon koko 290 neliömetrin kokoisesta alakerrasta. Muutoksessa toimintakeskuksen käyttäjät menettävät kokous- ja kerhohuoneita, sosiaalitilat, varastot ja saunan. Jäljelle jää katutason tutut 320,5 neliömetriä.
Sopimus on muutoin valmis, mutta neuvotteluiden toisena osapuolena olleen Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen pitää vielä saada paperille puumerkki omalta vuokralaiseltaan, kaupungin sosiaali- ja terveysvirastolta.

Osa toimijoista saadaan sijoitettua katutasoon ja esimerkiksi vähävaraisia auttavalle vapaaehtoisvälitykselle on löytynyt tilat Malmin sairaalasta.
– Olemme joutuneet sanomaan osalle suoraan, että he eivät pysty jatkamaan täällä, koska tilat eivät riitä, kertoo asukastalossa työskentelevä sosiaaliohjaaja Carita Saarinen.

Vailla kattoa ovat nyt kolme eri AA-ryhmää, kaksi SPR:n ryhmää sekä kaupungin omista toiminnoista Helsingin koti- ja laitospalveluiden tukitiimi, jonka työllistetyt pyydetään koteihin auttamaan, kun kodinhoitajat eivät ehdi. Kirkonkyläntiellä toimintaa koordinoi yksi kaupungin vakituinen työntekijä. Alakerran muille toimijoille on löytymässä korvaava paikka.

Carita Saarinen aikoo tällä viikolla neuvotella Syystien palvelutalon väen kanssa siitä, että voivatko talot alkaa tehdä yhteistyötä ja hyödyntää Syystien ryhmätiloja.

Toiminta Elannon tiloissa voi jatkua nykyisenkaltaisena enää vajaan kuukauden. Alakerran on oltava tyhjä kesäkuun lopulla, koska juhannuksesta elokuun alkupuolelle talo on lomien takia kiinni.
Kaikkien kaupungin ylläpitämien asukastalojen tilanne on yhä kysymysmerkki, sillä edelleenkään ei ole olemassa päätöstä, luopuuko kaupunki asukastalojensa ylläpidosta vai ei.
– Me suunnittelemme ensi vuotta ihan normaalisti. Jos se ei onnistu, niin ei onnistu, mutta menemme täysillä loppuun asti, sanoo Saarinen.

Malmin toimintakeskus 15-vuotisjuhlat to 4.6. klo 10-14. Ohjelmassa mm. hattujen arvostelu.

Pirjo Pihlajamaa