Jakomäki – TOP -dokumenttielokuva kertoo jakomäkeläisten suulla asuinalueen ja sen ihmisten tarinoita. Leffan ensi-ilta on Malmitalossa ja seuraava esitys paikallisessa ravintolassa.
Kerrostalo kuukaudessa, sitä tahtia rakennettiin Jakomäen lähiö vuosina 1967–1969. Suurhankkeessa valmistui 31 kuukaudessa 31 kaupungin kerrostaloa lähes 7000 asukkaalle.
Nuoret perheet nauttivat uusista kodeistaan, jakomäkeläiset yhtyeet voittivat bändikilpailuja jopa SM-tasolla ja rockabillyä soitettiin ja soittoa harjoiteltiin varsin ankeissakin oloissa.
Melko nopeasti Jakomäki, tuli kuuluisaksi muustakin ja piti Malmin poliisia kiireisenä. Jakomäestä on tehty sketsejä ja elokuvakin, mutta niiden antama kuva Jakomäestä ei kerro koko totuutta. Dokumenttielokuvassa jakomäkeläiset kertovat itse, millaisessa paikassa asuvat.
-Minulle Jakomäki oli aivan vieras paikka. Koin siellä monta positiivista yllätystä aloittaessani tämän dokumentin tekoa. Suurin yllätys ehkä oli se, että Jakomäessä yhteisöllisyys eli vahvana jo kauan ennen kuin tuota termiä ryhdyttiin käyttämäänkään. Ja mikä määrä mukavia, lahjakkaita ja älykkäitä ihmisiä sieltä löytyi. Toivon, että dokumentti tuo heille sitä arvostusta, jota he ansaitsevat, toteaa ohjaaja Tiina Reunanen.
Jakomäki –TOP tuo esille sitä kulttuuria, joka Jakomäessä on elänyt vahvana jo alkuajoista asti. Harva muistaa, että Suomen parhaat rockabillymuusikot löytyivät Jakomäestä.
-Aikoinaan todella kuuluisa The Cruisers soittaa myös leffan esitysiltana Pohjanpojassa, paljastaa Reunanen.
Myös Danny and The Thunders bändin soittajat olivat jakomäkeläisiä poikia.
-Dan Nurminen oli saanut äidiltään kitaran ja äiti oli vain todennut, että opettele soittamaan. Harjoitustiloja ei ollut, joten Dan ja muut pojat opettelivat soittamista ihan itsekseen ulkona ja milloin missäkin ja nousivat Suomen ykkösiksi. Aika uskomatonta, hehkuttaa Reunanen.
Lahjakkaita ihmisiä Jakomäestä olisi löytynyt paljonkin, mutta jotta dokumentti voisi mennä syvemmälle asioissa, piti siihen valita vain muutama ihminen kertojiksi.
Yksi heistä on Ansa Mielonen, joka oli Reunaselle suureksi avuksi sopivia ihmisiä löydettäessä. Ansa itse on harrastanut maalausta jo vuosikymmenet ja innostanut muitakin samaan.
Ansa myös kertoi Tiina Reunaselle monia hauskoja tarinoita.
-Nauroin vedet silmissä, kun Ansa kertoi koirapuistosta, jota odotettiin kymmenen vuotta. Oli rakennettu aita, mutta ei porttia. Ihmiset keräsivät aina isoja oksia estämään koirien ulospääsyä ja joka aamu rakennusviraston miehet siivosivat ne pois. Lopulta rakennusvirastolle selvisi loppumaton oksien keruun syy ja porttikin saatiin vihdoin viimein.
Alkuaikojen Jakomäkeä dokumentissa valottaa myös Anna-Liisa Manninen mielenkiintoisilla tarinoillaan. Ne antavat hauskaa kontrastia siihen, millaiseksi moni muualla asuva Jakomäen kokee.
Nyt Jakomäkeä pyritään kulttuuristamaan kaupungin tasapuolisuushankkeen myötä. Dokumentin teko on yksi osa projektia.
Teija Loponen
Jakomäki TOP, kesto noin 45 min, ohjaus Tiina Reunanen.
Ensi-ilta Malmitalon pienessä salissa torstaina 21.5. kello 18. Vapaa pääsy.
Toinen näytös ravintola Pohjanpoika perjantaina 29.5. kello 19.