Lautakunta seminaariin, valtuusto lähetekeskusteluun: Mielipiteet yleiskaavaluonnoksesta julki toukokuun alussa

Kaupunkisuunnittelulautakunnan yleiskaavaseminaari on tiistaina huhtikuun 28. päivä. Valtuustolle on yleiskaavainfo keskiviikkona huhtikuun 29. päivä. Valtuuston lähetekeskustelu on tiistaina toukokuun 5. päivä. KUVAKAAPPAUS YLEISKAAVALUONNOKSEN PIKSELIKARTASTA / www.yleiskaava.fi

Helsingin kaupunginvaltuuston toukokuun 5. päivän tiistaikokous sisältänee räväköitä puheita ja normaalia enemmän yleisöä, sillä esityslistalle tulee lähetekeskustelu tekeillä olevasta yleiskaavasta.

Koillis-Helsingin vinkkelistä katsoen voi ennustaa kipakoita mielipiteitä Malmin lentokentästä ja tämän alueen metsien ja viheralueiden kuten Viikin ja Vantaanjoen liepeiden rakentamisaikeista sekä bulevardeista ja raidelinjauksista.

Normaalisti valtuusto pitää lähetekeskustelun isoista asioista jo ennen kuin ne siirtyvät virkamiesvalmisteluun. Yleiskaavasta lähetekeskustelu on jäänyt pitämättä, vaikka kaavatyötä starttailtiin jo vuoden 2012 puolella.

Epäkohdan nosti esiin valtuutettu Yrjö Hakanen (komm.) tekemällä lähetekeskustelua vaativan valtuustoaloitteen. Valtuusto hyväksyi aloitteen yksimielisesti helmikuun lopulla.

Lopullinen valtuustopäätös yleiskaavasta on aikataulutettu vuodelle 2016.

Kaupunkisuunnittelulautakunta pitää viikko ennen valtuustokokousta* seminaarin, jonka aiheena on yleiskaava ja siitä tullut palaute. Satamäärin kertyneistä palautteista on tullut tuolloin julkisia. Helsingin kuntahistorian ehkäpä paksuimpiin kuuluva kokouspaperipumaska maustaa varmasti myös valtuuston kokousta.

Valtuuston kokous on poikkeuksellisesti tiistaina, kun se normaalisit kokoustaa keskiviikkona. Kokouspäivä on muuttunut Reykjavikissa pidettävän Pohjoismaisen pääkaupunkikokouksen vuoksi, jonne 17 päättäjää lähtee 6.5.2015 loppuviikoksi.

Lauta- ja johtokunnat eivät voi pitää kokouksia samana päivänä valtuuston tai valtuustoryhmien kokousten kanssa. Siksi myös tavallisesti tiistaisin kokoustava kaupunkisuunnittelulautakunta on perunut kokouksensa.

Pirjo Pihlajamaa

KORJAUS: Uutiseen korjattu, että kaupunkisuunnittelulautakunnan seminaari on viikko ennen valtuuston lähetekeskustelua, eikä edeltävänä päivänä, kuten Koillis-Helsingin Lähitiedon paperilehdessä (22.4.2015) lukee.