Innostusta ilmassa

Päätoimittaja Teija Loponen

Vaalihumu on vallannut torit ja aukiot. Puolueiden telttoja tai vähintäänkin ehdokkaita ja heidän tukijoitaan on näkynyt päivittäin eri puolilla ilmestymisaluettamme. Harva asukas näkeekään koskaan muulloin kuin vaalien alla poliitikkoja ehdokkaista ja  rivikansanedustajista aina ministereihin asti kaduilla ja toreilla ottamassa kontaktia kansalaisiin. Moni on päässyt kertomaan huoliaan eteenpäin päättäjille ja kyselemään heidän kantojaan itselle tärkeisiin asioihin. Vaaleista ja itse äänestämisestä ollaan nyt kiinnostuneempia kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Myös ennakkoäänestäminen on ollut varsin vilkasta. Ennakkoäänestyspaikoissa onkin ollut välillä oikein ruuhkaa ja ainakin Malmin postissa on moneen kertaan nähty jonoja pihalle asti.

Nuorten äänestämistä on aktivoitu koulujen järjestämillä omilla vaalitilaisuuksilla. Esimerkiksi Malmin liiketalousopistossa ja huomenna Medialukiossa ovat opiskelijat tentanneet ehdokkaita. Varsinainen H-hetki koittaa sunnuntaina, jolloin viimeisetkin äänioikeuttaan käyttävät käyvät uurnilla. Sen jälkeen alkaa jännitys ääntenlaskun muodossa. Kuka on vaalien yllättäjä? Mikä nousee suurimmaksi puolueeksi? Koetaanko paikallisesti iloinen yllätys ja täkäläisiä ehdokkaita pääsee läpi? Tällä kertaa siihen yllätykseen on tarjolla monta hyvää ehdokasta eri puolueista. He ovat myös tehneet kovasti töitä näkyäkseen ja saadakseen asiansa kuulluksi. Monesti kun valinta tuntuu kohdistuvan sellaiseen julkisuuden henkilöön, josta äänestäjät eivät paljon muuta tiedäkään kuin nimen ja kasvot.

Innostusta on koettu paitsi vaaleja kohtaan, myös hitaasti etenevää kevättä. Lauantaina koettu lämpö sai ihmiset pihoille ja kaduille. Renkaita vaihdettiin, polkupyöriä huollettiin ja pihoja rapsuteltiin innolla. Iloista puheensorinaa kuului päiväkävelijöiden pysähtyessä vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa. Se on yksi niitä asioita, joita talvikaudella kaipaa. Muutaman viikon päästä on jo vappu ja siitä kuukausi eteenpäin koittaa koulujen loppumisen aika. Se viimeistään tarkoittaa kesää.

Päätoimittaja Teija Loponen