Tutkintapyyntö Finavian johdosta

Horst Weckström huomauttaa, että helsinkiläiset maksavat veroissaan jo toista kertaa Malmin lentoaseman rakennukset. KUVA TEIJA LOPONEN

Entinen ammattilentäjä Horst Weckström jätti maanantaiaamuna tutkintapyyntö/rikosilmoituksen liittyen valtionyhtiö Finavia Oyj:n niin sanottuihin johdannaistappioihin ja swaptioihin vuosina 2009-2014.
Samalla tutkintopyyntö lähti tiedoksi oikeuskanslerille ja valtakunnansyyttäjälle.

Weckström piti asiasta tiedotustilaisuuden Malmin lentoasemalla, jonka alasajon hän katsoo olevan seurausta Finavian johdon toteuttamasta tappiollisesta liiketoiminnasta.
Weckström pyytää poliisia tutkimaan, ketkä Finavia Oyj;n hallituksen jäsenistä tekivät päätökset ”kuparijohdannaisista” ilman omistajan eli valtion virallista hyväksyntää. Hän haluaa myös selvitettävän, ketkä valtion omistajaohjauksesta ja valvonnasta vastaavat virkamiehet olivat myötävaikuttamassa erittäin tappiollisten liiketoimien toteutumiseen.

Valtionyhtiölle syntyneet tähänastiset tappiot ovat noin 32 miljoonaa vuosilta 2013-2014 ja arvio vuodelle 2015 on noin 30 miljoonaa lisää. Weckströmin tietolähteinä ovat muun muassa valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomukset sekä Finavia Oyj:n tuloslaskelma ja tilinpäätös.

–Vahingonkorvauskanteita ei omistajan eli valtion taholta tiettävästi ole tehty Finavian johtoa vastaan ja tappiot yritetään siten sälyttää veronmaksajille, huomauttaa Weckström.
Horst Wecksröm kertoo olleensa sähköpostikirjeenvaihdossa ministeri Paula Risikon kanssa, joka on luvannut, että vastuukysymykset selvitetään. Risikko ei myöskään ole kieltänyt kyseessä olevan kuparijohdannaisten.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliEsittelyssä: Maria Landèn (ps.)
Seuraava artikkeliTapanilastakin menee juna lentoasemalle!