Malmin nuoret menettivät nuorisotalon

Nuoret ihmettelivät kaupungin byrokratian hitautta. Tyhjiä tiloja on, mutta niihin ei voi siirtyä. KUVA MALMIN NUORISOTALO

Malmin nuorisotalo pantiin käyttökieltoon perjantaina 13. päivä maaliskuuta. Syynä on se, että rakennuksen sisäilma ei ole hengityskelpoista.

Työntekijät olivat jo vuosia kärsineet päänsärystä, väsymyksestä, iho-oireiluista ja tukkoisesta nenästä.

Ongelmaa oli yritetty ratkoa monet kerrat monin remontein. Niiden jälkeen kohtalaiseksi parantunut sisäilma kesti talossa vain muutaman kuukauden kerrallaan. Osa työntekijöistä oireili niin, että työnantajan on pitänyt etsiä heille korvaavat työtilat.

Talon käyttökielto toi uuden huolen. Missä nuorisotalolla käyvä satapäinen nuoriso voisi kokoontua?

Yksi talon nuoriso-ohjaajista aavisteli pahinta, ja lähti talon sulkemisiltana Malmin Prisman edustalle noin kello 23 aikoihin. Siellä oli noin 30 nuoren jengi, josta valtaosa oli nutan kävijöitä. Osa oli erittäin päihtyneenä.

Nuoriso-ohjaaja ajatteli, että jos alueelle ei saada pikaisesti uusia tiloja, tulee häiriköinti ja ilkivalta alueella lisääntymään voimakkaasti.

Alueen aktiiviset nuoret pitivät kokouksen nuorisotalon pihalla toissa torstaina. Nuoret kertoivat harmistuksestaan ja siitä, miten hankalaa on, kun Malmilla asutaan pienissä kodeissa: joskus tuntuu, että edes 5-8:n hengen kaveriporukkaa ei pysty tapaamaan kenenkään luona, vaan on mentävä kauppakeskukselle.

Osa nuorista kertoi hengailevansa mieluummin tarhojen tai koulujen pihoilla, koska siellä on rauhallisempaa.

Nuoria ihmetytti se, että alueella on kaupungin tiloja tyhjillään, mutta niitä ei voida ottaa käyttöön. Ohjaajat kertoivat kaupungin vaatimasta byrokratiasta. Esimerkiksi rakennuksen käyttötarkoituksen muutos on hyväksytettävä lautakunnassa.

– Miksi asiat on tehty niin vaikeiksi, ihmettelivät nuoret.

– Tiloja tarvitaan heti. Pitääkö aina ensin riehua ja tehdä ilkivaltaa, ennen kuin Helsingin kaupunki toimii, nuoret kysyivät.

Nuoriso-ohjaajat Tommi Myllyneva, Jani Pesu ja Ari Ruishalme vakuuttivat nuorille tekevänsä kaikkensa, jotta uudet tilat löytyvät. He toivoivat nuorilta malttia ja sitä, että ei lähdetä provosoitumaan ja vältetään hengaamista aseman seudulla.

– Virkamiehet tekevät täysillä töitä saadakseen jonkin kaupungin tyhjillään olevista tiloista nuorten käyttöön. On vain niin monta virkamiestä ja väliporrasta, että asiat joskus tuntuvat etenevän hitaasti, vaikka toimistoissa painetaan hartiavoimin töitä, totesi nuoriso-ohjaaja Myllyneva.

Nuorten viesti oli yksiselitteinen: Uudet tilat heti, eikä syksyllä. Miksi tyhjiä tiloja pidetään tyhjillään?

Esimerkkinä tuli heti monta kohdetta: Nuorten ykköstoive olisi Kunnantie 3:ssa sijaitseva, lähes kokonaan tyhjä kaupungin kiinteistö. Myös viereistä tyhjillään olevaa entistä laboratoriota voi ajatella.

Nuoria on innostettu käyttämään lähialueiden nuorisotaloja. Esimerkiksi Pukinmäestä yhden junapysäkin takaa löytyy nuorisotilat. Näyttää vain siltä, että nuoret eivät ole valmiita siirtymään alueelta. He haluavat pysytellä kotikulmillaan.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliEsittelyssä: Emmi Tuomi (komm.)
Seuraava artikkeliHypähdys huhtikuulle