Ympäristökeskus patistaa HKR:ää kastelemaan epäterveelliset kadut

Kadut pölisevät nyt runsaasti. Pöly nousee ilmaan tuulen ja liikenteen mukana. Erittäin huonoa ilmanlaatu on tällä hetkellä Järvenpäässä ja Lohjalla sekä huonoa Leppävaarassa, Mäkelänkadulla ja Töölöntullissa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Lakaisukone on ollut tuttu näky Koillis-Helsingin kaduilla ainakin viikon päivät, kun teiltä on alettu siivota pois hiekoitushiekkoja.

Pääkaupunkiseudun ilma on nyt täynnä katupölyä, liikenteen pakokaasuja sekä ulkomailta kulotuksen takia kantautuvia pienhiukkasia. Pölytilanteen ennustetaan jatkuvan koko viikon.

Helsingin kaupungin ympäristökeskus antoi eilen rakennusvirastolle toimenpidepyynnön, että katuja on kasteltava laimealla kalsiumkloridiliuoksella. Kalsiumkloridi sitoo pölyä pitämällä sen pitkään kosteana. Se toimii myös pikku pakkasissa.

Joillain kaduilla pesu on jo aloitettu. Myös kiinteistöt ovat aloitelleet jalkakäytävien pesun. Ympäristökeskus huomauttaa, että hiekoitushiekka on lakaistava ja poistettava kosteana. Hommaa ei saa tehdä lehtipuhaltimella, koska laite nostattaa runsaasti pölyä ilmaan.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan torstain – perjantain vaiheilla korkeapaine väistyy itään ja pohjoisesta alkaa virrata maahamme kylmää ilmaa. Kylmenemisen yhteydessä sataa ajoittain vettä tai lunta, mutta sademäärät jäänevät vähäisiksi, eivätkä helpota katupölyongelmaa. Loppuviikosta kylmenee ja sää pysyy edelleen ilmeisen kuivana.

Katso myös:

Kalsiumkloridilla kasteltavista kaduista kartta

Katujen puhdistusaikataulut

Ajankohtainen ilmanlaatu

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliHelsingin Yrittäjät kannattavat lentoaseman säilyttämistä
Seuraava artikkeliLähikeskusajattelu hyvää, rantapuiston rakentaminen ei