Tapaninvainio tarjoilee taimenten kutua, yleiskaavaa ja asukasaktivismia

Avoin asukasilta on keskiviikkona 18.3. kello 18-19.30 Staffansby lågstadieskolanissa, joka löytyy osoitteesta Laulurastaantie 20. Illan järjestää Tapaninvainion kaupunginosayhdistys. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Miten yleiskaava muuttaa Tapaninvainiota? Aiheesta tulevat puhumaan tapaninvainiolaisten asukasiltaan arkkitehdit Kati Kivelä ja Tapani Rauramo Helsingin kaupungin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavatoimistosta.

Yleiskaavan luonnoksessa Tapaninvainio kokee muodonmuutoksen lähivuosikymmenien aikana. Kadunvarsia ja Vantaanjoen läheisiä liepeitä täydennysrakennetaan. Tapaninkyläntien ja Kirkonkyläntien risteysalueelle tulisi pieni kaupallinen keskittymä.
Malmin lentokentältä Malmin asemalle tuleva raitiotie on linjattu jatkamaan Kirkonkyläntien ja Tapaninkyläntien kautta kohti Tuomarinkylää tai vaihtoehtoisesti pohjoisempaa Torpparinmäestä.
Kolmantena vaihtoehtona on reitti, jossa raitiovaunu ajaisi Tapaninvainiossa vain vähän matkaa, sillä raiteet rakennettaisiin menemään Malmilta Pukimäenkaarta pitkin läpi Karhusuontien ja ohi matonpesupaikan ja yli Vantaanjoen.

Yleiskaavaesityksen jälkeen seuraa kaksi esitystä asukasaktivismista. Ensimmäinen koskee HSL:n joukkoliikennesuunnitelmia, jossa asukkaat saivat pelastettua linjan 69 sekä linjan 72, jonka lopullinen reitti on vielä päättämättä.
Toisessa esityksessä tapaninvainiolainen Risto Suominen kertoo Pro Tuomarinkylä –liikkeestä, jonka missiona on pelastaa Tuomarinkylän historiallinen kartanokokonaisuus. Raitiotiet, kerrostalot ja liikerakentamiset pilaisivat suojellun kulttuurimaiseman ja veisivät harrastusmahdollisuuksia.

Illan kolmas esitys kertoo naapurissa virtaavasta Longinojasta ja taimenten kudusta. Siitä saapuu kertomaan puroaktiivi Juha Salonen. Hän on monena vuonna ollut mukana talkoissa, joissa on kunnostettu Vantaanjokeen laskevia puroja niin ihmisille kuin eläimillekin viihtyisimmiksi paikoiksi.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliOnko lähijunassa turvallista?
Seuraava artikkeliEsittelyssä: Olli Sademies (ps.)