Lentokentän puolustajiin valettiin toivoa: Hattutempun riemu hiipui lehtijuttuun

Lähestyvät eduskuntavaalit luovat jännitettä aikeisiin kaavoittaa Malmin lentokentälle kodit jopa 25 000 asukkaalle. KUVAAJA PIRJO PIHLAJAMAA

Malmin lentoaseman puolustajat saivat seurata viime viikolla kolmessa eri lautakunnassa käytyä poliittista peliä, jossa kentän puolustajat iskivät lopulta tauluun lukeman 3-0 kentän puolustajien hyväksi.

Ensimmäisenä pelikentälle saapuivat yleisten töiden lautakuntalaiset. Viime viikon tiistain yhtenä kokousasiana oli yleiskaavaluonnoksesta kaupunginhallitukselle annettava lausunto.

Pelin avasi kokoomuksen Jarmo Nieminen. Hänen ehdotuksensa voitti äänestyksessä 6-3. Päätösasiakirjaan lisättiin, että ”Malmin lentokentälle kaavailluista tämänhetkisistä merkittävistä maankäyttövarauksista sekä alueelle kaavailluista asuinrakentamisesta luovutaan, sekä selvitetään kentän osalta maankäytön uudet mahdollisuudet”.

Nieminen tiedotti asiasta kokouksen jälkeen Facebook-sivullaan, ja puolessa vuorokaudessa kommentti oli kerännyt yli 27 000 tykkääjää. Helsingin Sanomien ja Hufvudstadsbladetin toimittajat halusivat haastatella Niemistä.

Toisessa erässä Malmin kentällä pelasi ympäristölautakunta. Aiheena oli maakuntakaavan luonnos.

Suomen Ilmailuliiton toiminnanjohtaja, kepulainen Timo Latikka sai vihreiden Leo Straniuksen kannattamana äänestykseen esityksen, jossa päätökseen haluttiin seuraava lisäys: ”Mikäli Malmin lentoasema rakennetaan, sen kulttuurihistoriallinen arvo rakennetun kulttuuriympäristön kohteena tuhoutuu.”

Äänestyksessä latikkalaiset voittivat niukasti 5-4. Latikan ja Straniuksen puolelle tulivat Timo Korpela (kok.), Sirpa Norvio (kok.) ja Tuula Palaste-Eerola (vihr.).

Vähemmistöön jäivät Joona Haavisto (kok.), Timo Pyhälahti (vihr.) ja demarikaksikko Matti Niemi sekä Anita Vihervaara.

Viimeisenä kentälle pumpsahtivat liikuntalautakunnan jäsenet torstaina. Aiheena oli yleiskaava.

Varapuheenjohtaja Hemppa Laaksonen (kok.) oli verrytellyt kielensä vetreäksi, ja puhui enemmistön lentoaseman puolelle. Tauluun tuli lukemat 7-2.

Laaksosen esitystä rakentaa kentälle asuntoja ja säilyttää lentotoiminta yhdellä kiitoradalla ja säästää Suurmetsäntien pohjoispuoli rakentamiselta kannattivat Heidi Ruhala (kok.), Silja Borgarsdottir-Sandelin (r.), Riitta Hämäläinen-Bister (sd.), Jukka Järvinen (sd.), Riku Ahola (vas.) ja Tiina Sandberg (skp.) Tappion nielivät vihreiden Sallamaari Muhonen ja Joonas Lyytinen.

Torstain riemu vaihtui ällistykseksi, kun Helsingin Uutiset julkaisi verkkouutisen, jossa yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies totesi, että on hukkaan heitettyä aikaa tutkia asuntojen ja lentotoiminnan yhdistämistä. Kentälle sopii vain asuntoja tai lentokenttä.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliKukkulakaupungin keskeneräisyys harmittaa asukkaita
Seuraava artikkeliOnko lähijunassa turvallista?