Hyväksymmekö huononnukset, osa 2?

Tunneltulta malmilaisvaikuttaja Aarne Laurilalta toivottiin kannanottoa Koillis-Helsinkiin suunnitelluista liikenteen muutoksista. Hän täytti toivomukset, kiitos siitä.
Kirjoituksessaan 18.2.2015 Koillis-Helsingin Lähitiedossa hän kuvasi tilannetta kilometrin mittaisella Vilppulantiellä, joka jäisi kokonaan vaille linja-autoyhteyttä. Tilanne on aivan samanlainen suunnilleen samanpituisella Yrttimaantiellä. Vaikka 72 pelastui alkupäästään, sen loppu Yrttimaantiellä ei vielä pelastunut. Senkin pysäkkien hävittäminen merkitsisi käyttäjille 500 – 800 metrin kävelymatkaa.

Siltä poistuisivat samat linjat 77A ja 577 ja lisäksi linja 72, joka siirtyisi kulkemaan Suutarilantietä Siltamäkeen ja Yrttimaantie jäisi täysin ilman julkista liikennettä. Kuitenkin Suutarilantietä kulkee ja kulkisi edelleen muitakin linja-autoja.
Yrttimaantie on alueemme perinteinen kokoomakatu. Sen ja poikkikatujen varren taloista suuri osa on peräisin 60/70 – lukujen taitteesta ja asukkaat ovat vanhentuneet talojensa mukana. Yksi kodin valinnan kriteereistä on yleensä julkisen liikenteen toimivuus. Tämä kriteeri täyttyi taloja rakennettaessa ja kotia valittaessa. Nyt meitä on täällä suuri joukko vanhuksia joille jo tuo puolen kilometrin kävelymatka on ylivoimainen. Sama koskee alueelle hyvien liikenneyhteyksien vuoksi muuttaneita lapsiperheitä. Taloja emme pysty siirtämään julkisen liikenteen muutosten perässä.

Kaupungin tavoite on vanhusten asuminen kotonaan niin pitkään kuin mahdollista. Tämä mullistus tekee siitä kerralla mahdotonta. Meiltä katkeaa yhteys terveyskeskukseen, apteekkiin, hammaslääkäriin, sairaalaan, kirkkoon, kouluun, Malmin keskustaan, Siltamäkeen ja Helsingin keskustaan sekä julkisen liikenteen jatkoyhteyksiin, ylipäänsä kaikkialle. Paitsi jos käyttää omaa autoa tai taksia – ne joilla on siihen mahdollisuus  tai varaa.

HSL:n tiedotustilaisuudessa nuori suunnittelija arveli, että matka pysäkille ei ole kovin pitkä. Ei se ollut meillekään 50 vuotta sitten mutta nyt on. Jos vielä jotenkin jaksaisimmekin kävellen kauppaan, paluu ostoksia kantaen ei enää onnistuisikaan. Toinen esimerkki: HSL:n jakamassa taulukossa kävelymatka 72:n pysäkille on merkitty pitkäksi. Samassa taulukossa sitä kuitenkin tarjotaan yhteydeksi Suutarilan terveyskeskukseen. Tarvitsee vain vilkaista karttaa niin näkee, että matka kotoa pysäkille ja poistumispysäkiltä terveyskeskukseen on yhteensä pitempi kuin kävelymatka esimerkiksi Yrttimaantieltä Olkitietä tai Yläkaskentietä pitkin terveyskeskukseen. Kaikki nämä ongelmat voidaan ratkaista säilyttämällä liikenne Yrttimaantiellä, mieluimmin linja 72.
Ei, emme todellakaan halua vaikenemalla hyväksyä huononnuksia.

Heidi Suonuuti

Edellinen artikkeliKannanotto maakuntakaavaan
Seuraava artikkeliTämä päivä on omistettu naisille