Lapset ja eläkeläiset kokkaavat yhdessä

Ruoka on valmista. Elle on kattanut pöydän ja Joona jakaa pizzaa Marja-Liisan avustamana. KUVA TEIJA LOPONEN

Pihlajamäen nuorisotalon keittiössä käy melkoinen tohina keskiviikkoisin. Silloin talon nuorimpiin ja vanhimpiin käyttäjiin kuuluvat kohtaavat kokkikerhon merkeissä.

-Kännykät jätetään keittiön ulkopuolelle ja ihan ensimmäiseksi pestään kädet, opastaa Anneli Rautionmaa paikalle saapuvia kokkikerholaisia.
Seuraavaksi laitetaan ylle essut ja hiusten suojaksi kokinpäähineet. Tällä kertaa on listalla pizza ja pirtelö, joka tosin vaihtuikin hedelmäsalaatiksi.
Joona, 5 v., tuumii, että nyt hän osaisi tehdä makaronilaatikkoa kotonakin. Lihapullia ja perunamuusia nuori kokinalku haluaisi myös oppia tekemään. Kurkkua siivuttaessa osa paloista pujahtaa suoraan suuhun, mutta salaatinlehdet eivät hänelle maistu. Jälkiruoista suurinta herkkua on suklaakakku.

-On tosi kiva päästä itse tekemään, tuumi Joona ja ilahtuu kuullessaan, että saa levittää pizzan päälle vielä toisenkin pussillisen juustoraastetta.
10-vuotias Elle oppisi mielellään tekemään kevätkääryleitä, mutta ne eivät nyt kuulu listalle.
-Pizza on hyvää, mutta tonnikalasta en oikein pidä. Minä voin kuoria ja silputa sipuleita ilman, että silmät alkavat vuotaa, Elle kertoo. Häntä vähän ihmetyttää se, että on ainoa tyttö kokkikurssilla.

-Idea tästä kokkikerhosta lähti täältä nuorisotalolta. Heiltä on kuulemma kovasti toivottu kokkikerhoa ja he sitten kysyivät, josko meiltä löytyisi siihen innokkaita vetäjiä pientä korvausta vastaan, kertoo Pihlajamäki-Pihlajiston Eläkeläisten puheenjohtaja Marja-Liisa Suuronen.

Viiden kokki-iltapäivän vetäjinä toimivat yhdistyksen vapaaehtoiset eläkeläiset vuorotellen. Nuorisotalon ohjaajat hoitavat tarvittavat ruoka-aineet valmiiksi jääkaappiin.
-Ensimmäisellä kerralla tehtiin lihamakaronilaatikkoa ja porkkanaraastetta. Seuraavaksi oli vuorossa siskonmakkarakeitto ja hedelmäsalaatti. Ensi kerralla tehdään sitten todella kovasti toivottuja lihapullia ja perunamuusia. Perunoiden keitto ei tätä ennen onnistunut, kun hella oli rikki. Nyt on upouusi hieno hella, kiittelee Suuronen.

Eläkeläisyhdistyksen kokkikerhoon ilmoittautui oitis viisi poikaa ja yksi tyttö. Sen enempää ei kerralla keittiöön mahdukaan kokkaajia. Kokkikerho kokoontuu viisi kertaa ja siitä perittiin vitosen kurssimaksu. Viidellä eurolla saa siis viisi kertaa opetella ruoanlaittoa ja syödä aikaansaannokset. Ja hyvää oli!

Teija Loponen

Edellinen artikkeliSairaalan pysäkki poistuu syksyllä 2016
Seuraava artikkeliJakomäen eteläosakin saa meluesteen!