Talvi jää taakse

Päätoimittaja Teija Loponen

Kalevala on opus, jonka kaikki tuntevat ainakin nimeltä. Lähes jokainen suomalainen muistaa, että tuo Suomen kansalliseepos on Elias Lönnrotin kirjoittama. Ensimmäinen versio siitä valmistui jo vuonna 1835, helmikuun 28. päivä.  Tuona päivänä Lönnrot allekirjoitti ja päiväsi Vanhan Kalevalan. Laajennettu painos ilmestyi Uuden Kalevalan nimellä 1949, mutta ensimmäisestä versiosta on otettu päivämäärä, jona vietetään Kalevalan päivää. Tulevana lauantaina koittava Kalevalan päivä on myös suomalaisen kulttuurin päivä.
Vaikka kaikki eivät Kalevalaa olisikaan lukeneet, on sieltä noussut lauseita, joita yhä käytetään. Vaka vanha Väinämöinen, tietäjä iänikuinen, joka lauloi Joukahaisen suohon on monille lapsillekin tuttu juttu. Suomen kansalliseepoksen tarinoita tehdään tutuksi jo päiväkoti-ikäisille, joskaan kaikki Kalevalan tarinat eivät ihan pienille sovi, eivätkä avautuisikaan.

Viime viikolla vietetty laskiaistiistai oli monille kelien suhteen pettymys. Pulkkamäet olivat pikemminkin jäämäkiä ja aika märkiä sellaisia. Alkuviikosta saattoi vielä luistella, mutta loppuviikosta useimmat luistinradat olivat jo isoja lammikoita. Talviliikuntakausi taisi tänä talvena jäädä varsin lyhyeksi. Nyt povataan jo varhaista kevättä. Päivä päivältä jäiset kulkuväylät alkavat sulaa ja jalankulkijoiden pito paranee. Huonot ulkoilukelit saavat ihmiset siirtymään sisälajeihin. Koululaisten talvilomaviikolla monet tosissaan urheilevat lapset ja nuoret osallistuivat erilaisiin kisoihin. Niin myös Tapanilan Erän nuoret joukkuevoimistelijat, jotka vierailivat Tartossa kilpailemassa. Mitaleja ei vielä tullut, mutta arvokasta kisakokemusta sitäkin enemmän.

Maaliskuulle siirryttäessä eduskuntavaalien läheneminen näkyy yhä kiihtyvässä määrin kaikissa tiedotusvälineissä. Meillä Lähitiedossa esitellään nyt joka viikko Lähipolitiikkaa -palstalla täkäläisiä ehdokkaita. Samalla käynnistyy vaalikaranteeni, joka tarkoittaa, että ehdokkaiden tiedotteita, yleisönosastotekstejä tai kannanottoja ei lehdessä julkaista kuin maksullisina ilmoituksina. Lähipolitiikkaa –palsta antaa tasapuolisesti jokaiselle ehdokkaalle vuorollaan tilaa kertoa ajamistaan asioista. Toivotaan, että jokaiselle löytyisi sopiva paikallinen ehdokas äänestettäväksi.

Päätoimittaja Teija Loponen