Päivitetty linjastosuunnitelma odottaa palautetta verkossa

Suunnittelijat vastasivat ihmisten kysymyksiin alun tiedotustilaisuuden jälkeen vielä linjastokarttojen äärellä. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Helsingin Seudun Liikenne järjesti kaksi yleisötilaisuutta, joiden aiheena oli Koillis-Helsingin linjastosuunnitelma. Malmilla toissa maanantaina ja Jakomäessä toissa tiistaina olleet tilaisuudet paikkasivat Malmitalon epäonnista iltaa.

Jakomäen ilta sujui järjestäjien mukaan Malmia rauhallisemmissa tunnelmissa. Ensimmäinen puolisko keräsi noin sata kuulijaa. Heti perään pidetty toinen puolisko toi paikalle enää alle kymmenen bussilinjoista kiinnostunutta. Lähitieto seurasi tätä viimeistä tilaisuutta.

HSL:n joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Tero Anttila taustoitti, miksi suunnitelmaa tehdään. Säästöt eivät ole syynä, vaan kehärata ja Jokeri 2.
– Haluamme keskittyä ihmisten kuljettamiseen penkkien kuljettamisen sijaan, Anttila perusteli syitä lakkauttaa vähiten käytettyjä linjoja.
Edellinen iso linjastomuutos tapahtui vuonna 1996, kun valmistui Tikkurilan kaupunkirata ja Malmin liityntäterminaali.

HSL on päivittänyt linjastosuunnitelman saamiensa palautteiden pohjalta.
– Meille oli yllätys, että linjojen numerolla on niin suuri merkitys. Jos matkustajien mielestä linjan numeron on oltava 69 mieluummin kuin 74, niin totta kai se muutetaan niin, Anttila totesi.
Uusi linjastosuunnitelma löytyy HSL:n verkkosivuilta. Anttila kertoo, että aivan uutena linjanumerona aloittaa 79 B. Reiteiltään muuttuvia linjanumeroita ovat 68, 69, 70, 72, 74, 75, 77, 79, 506 ja 554 (K). Lopetettavia linjanumeroita ovat 77 A ja 577 ja puolityhjinä kulkevat 75 A, 76 A ja B.

Koska viimeisessä yleisötilaisuudessa oli niin vähän ihmisiä, salli Tero Anttila yhteisen keskustelutuokion reittimuutoksista. Liikennesuunnittelija Miska Pöyry vastasi muun muassa linjaa 69 koskevaan kysymykseen, että 69 säilyy. Kampin terminaalista lähtevä bussi tulee jatkamaan nykyiseltä Ala-Malmin torin puolen päätepysäkiltään Jakomäkeen asti.
Myös linja 72 säilyy ja jatkaa tulevaisuudessa Erätien päätepysäkiltään Siltamäkeen saakka. Linja 74 kokee useita reittimuutoksia.
Linjat 75 ja 77 vaihtavat päittäin reittiä Koillis-Helsingissä, jolloin Alppikylästä pääsee nopeammin keskustaan, sillä Jakomäestä tuleva 75 siirtyy ajamaan moottoritien kautta.
Linja 79 jatkaa Malmilta Siltamäen ja Suutarilan kautta Puistolaan.

Viikissä iloitaan jo, sillä Lahdenväylälle laitettu linja 68 nopeutuu, kun Arabianrannan lenkki jää pois. Suurmetsässä murehditaan, kun Puistolaan ei pääse enää ilman vaihtoa.
Edellisestä suunnitelmaluonnoksesta poiketen linja 70 ei aja Hakaniemestä Malmin ja Suutarilan kautta Puistolan asemalle vaan Kampista Malmille nykyisen linjan 70T reittiä. Linjan 71 vuoroväli tihenee.

Suunnitelmista voi antaa palautetta maaliskuun alkuun asti. Jos aikataulu pitää, astuvat muutokset voimaan elokuussa 2017. Sitä ennen poliitikkojen pitää hyväksyä suunnitelma, jonka jälkeen linjat pitää vielä kilpailuttaa.
Muitta mutkitta muutokset eivät näytä etenevän vieläkään, sillä ainakin linjan 76 A ja B junaradan itäpuolisen reitin säilymisen puolesta on perustettu nettiadressi sunnuntaina.

Pirjo Pihlajamaa