Sähköautoja näkyy yhä useammin

Sähköauton voi ladata vaikkapa Tapanilan aseman itäpuolen parkkialueella. KUVA TEIJA LOPONEN

Koillis-Helsingistä löytyy jo neljä pysäköintipaikkaa, joissa kussakin on kaksi sähköautojen latauspistoketta. Sähköautoruudut on tarkoitettu vain sähköautoille, muille niiden paikoille pysäköidyille autoille ropsahtaa parkkisakko.

Helenillä on tällä hetkellä toiminnassa kaikkiaan 17 julkista sähköautojen latauspaikkaa, jotka sisältävät yhteensä 35 erillistä latauspistettä. Latauspaikkoja on sekä kaupungin keskustassa asiointia varten, että liityntäpysäköintien yhteydessä, joissa auto latautuu näppärästi  sillä aikaa kun omistaja on asioillaan.
-Sähköautojen suosio on hiljalleen kasvussa ja siksi latauspisteiden käyttömääriä seurataan jatkuvasti ja pisteitä pyritään tarvittaessa lisäämään. Lataustapahtumia on ollut noin 200 kuukaudessa. Keskimääräinen latausaika on ollut noin 2 tuntia ja 3 kWh, kertoo kehityspäällikkö Juha Karppinen Heleniltä.

Helenin tilastojen mukaan latauspisteiden yhteenlaskettu sähkön kulutus on noin 700 kWh/kuukaudessa, joka vastaa vuositasolla puolta tyypillisen sähkölämmitteisen talon kulutuksesta.
-Keskustassa tapahtuu keskimäärin 1-2 sähköauton latausta päivässä jokaista latauspaikkaa kohden. Liityntäpysäköintialueilla sekä kauempana keskustasta latausmäärät ovat toistaiseksi jääneet alle kymmeneen kertaan kuukautta kohden, kertoo Juha Karppinen.
Sähköautojen omistajilla on yleensä myös oma latauspiste joko kotona tai työpaikalla.

Sähköautojen julkiset latauspaikat ovat Helsingin kaupungin pysäköinninvalvonnan piirissä. Periaatteena on se, että vain lataukseen kiinnitetty sähkö- tai hybridikäyttöinen auto on oikeutettu pysäköimään latauspaikalle. Muille ajoneuvoille langetetaan automaattisesti pysäköintivirhemaksu.
Heleniltä kerrotaan, että latauspaikkojen väärinkäyttöä tapahtuu kuitenkin aika ajoin. Sähköautojen omistajat viestittävät eteenpäin latauspaikkojen vääristä pysäköijistä.
Yksityisillä alueilla, kuten kauppakeskuksissa ja pysäköintihalleissa, valvonta on helpompi järjestää tehokkaammaksi. Helenin tavoitteena on lähitulevaisuudessa laajentaa latauspalveluaan myös näille alueille.
Trafin tilastojen mukaan vuonna 2014 ensirekisteröitiin 440 ladattavaa ajoneuvoja, mikä kaksinkertaisti ladattavan ajoneuvokannan.
Ensirekisteröinneistä ladattavia hybridejä oli 257 ja täyssähköautoja 183. Yhteensä Suomessa on nyt yli 900 ladattavaa ajoneuvoa. Noin puolet niistä on käytössä pääkaupunkiseudulla.
Ladattavan auton toimintasäde voi mallista ja ajotavasta riippuen olla jopa 200 km. Akkujen täyteen lataaminen kestää mallista ja lataustavasta riippuen 1-10 h.

Lähimmät sähköautojen latauspaikat

  • Prisma Malmi, 2 pistoketta
  • Liityntäparkkipaikka Lupiinipolku Pukinmäki, 2 pistoketta
  • Tapanilan asema, itäpuolen parkkialue Jäkälätie 12, 2 pistoketta
  • Puistolan juna-asema, Raidepolku 15, 2 pistoketta

Sähköauton lataaminen

  • Suomessa on tällä hetkellä noin 200 julkista latauspistettä, joiden sijainnin löytää sähköinenliikenne.fi –sivustolta. Sivustolta voi ladata latauspisteille opastavan sovelluksen matkapuhelimeen.
  • Suomalaiset energiayhtiöt ovat sopineet sähköautojen latauspisteiden yhteiskäytöstä. Julkisten latauspisteiden käyttö on helpointa hankkimalla latauspisteiden yhteiskäyttökortti, joka mahdollistaa auton lataamisen mistä tahansa julkisesta latauspisteestä riippumatta sen tarjoajasta.
  • Latauspalvelut veloitetaan yleensä luottokortilta, jonka tiedot on annettu rekisteröitymisen yhteydessä.
  • Akkujen täyteen lataaminen kestää mallista ja lataustavasta riippuen 1-10 h.

Teija Loponen