Pikku Muurahainen seikkailee Pukinmäessä

Iika Hartikainen, Jaana Kovanen ja Kukka Eklund esittävät sympaattista tarinaa pikku muurahaisen seikkaluista eri lääkäreiden luona. KUVA TEIJA LOPONEN

Muurahainen joka lähti lääkäriin on Topeliuksen koskettava satu jäähileen alle jääneestä ja jalkansa katkaisseesta pienestä muurahaisesta.

Äitimuurahainen vie lapsensa kaupunkiin, lääkäriltä toiselle saadakseen apua. Välillä reissulla meinaa käydä vähän hullustikin, mutta lopussa kaikki on hyvin. Mutta millainen näytelmän loppu on, sen saavat katsojat itse valita kolmesta eri vaihtoehdosta.
Pikku Muurahaista esittää VaihtoVirtaKollektiivi, johon kuuluu kolme Pukinmäen Taidetalon opettajaa sekä muusikko Lotta-Maria Pitkänen.
Iika Hartikaisen ala on teatteri, Jaana Kovasen tanssi ja Kukka Eklundin sirkus. Kaikki kolme taiteenlajia yhdistyvät esityksessä musiikkiin tarjoten yleisölle interaktiivisen näytelmän. Katsojat pääsevät mukaan laulamaan, säestämään, tanssimaan ja vaikuttamaan esityksen kulkuun.

Näytelmässä on pyritty yhdistämään kansanperinne ja nykypäivä ja siitä löytyy paljon yhtymäkohtia arjen elämään.
-Mullekin on tullut pipi! -Minua puri koira. -Kävin eilen lääkärissä, kertoilevat pienet katsojat esityksen alkaessa.
-Juuri tuollaisia kommentteja me odotimmekin lapsilta tulevan, esityksissä ei todellakaan tarvitse istua hiljaa, Kukka Eklund toteaa.
-Vaikka näytelmä voi tuntua välillä aika pelottavalta, on esitystapamme lempeä ja sellainen, etteivät ikävätkään asiat tunnu niin kovin kauheilta, kertoo Iika Hartikainen.
Näytelmässä nousevat esiin vanhempien ja lapsen ainutlaatuinen suhde, huolenpito, avunannon tärkeys sekä erilaisuuden hyväksyminen itsessä ja muissa.
-Haluamme antaa elämyksellisen kokemuksen,  taide-elämyksen, joka on samalla myös vähän opettavainen. Ja jos esityksen tilaa vaikkapa päiväkotiin, voidaan siihen liittää myös työpaja, valistaa Jaana Kovanen.

VaihtoVirtaKollektiivi syntyi kolmen eri taiteenalaa Pukinmäen Taidetalossa opettavan ammattilaisen halusta tehdä jotain yhdessä, aikuisten kesken.
-Saimme kulttuurikeskukselta apurahan, jolla olemme voineet vuokrata Teatteri Ilmiöltä esitystilan sekä palkata alan opiskelijat Anne Arreniuksen ja Elisa Gyllingin tuottajiksemme. He vastaavat näiden esitysten markkinoinnista, jotta saamme itse keskittyä esityksiin, kertoo Kukka Eklund.

Neljän naisen kokoonpano toimii hyvin homogeenisesti, kukaan ei yritäkään toimia johtajana, vaan esitystä on kehitelty yhdessä jokaisen tuodessa siihen oman alansa tietotaitoa.
VaihtoVirtaKollektiivi keskittyy eri taiteenaloja yhdistäviin esityksiin ja työpajoihin, jotka on suunnattu leikki-ikäisille lapsille. Teatteri Ilmiössä ja Taidetalolla pidettävien näytösten lisäksi esityksen voi tilata vaikkapa päiväkoteihin.
-Suosittelemme tätä esitystä yli 3-vuotiaille, mutta kyllä pienemmätkin voivat vanhemman kanssa tulla mukaan, muistuttaa Jaana Kovanen.

Pikku Muurahainen nähdään Teatteri Ilmiössä ma 9.2. kello 9.30, sekä Pukinmäen sirkuskoululla, Erkki Melartinin tie 2 D (päiväkoti Nuotin liikuntasali) lauantaina 14.2. klo 17.30. Kesto: 45 min, liput 5 euroa sis. esityksen ja materiaalipaketin. Lippuvaraukset ja ilmoittautumiset: vaihtovirtakollektiivi@gmail.com tai 041 708 4800 (ark. klo 11–17) tai ovelta puoli tuntia ennen esitystä.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliJo kaksi vuotta
Seuraava artikkeliSähköautoja näkyy yhä useammin