Kritiikki vaimennettiin kohteliaasti yleiskaavaillassa

Vesa Kinnunen (vas.) löysi toisen kartan luota muita koillishelsinkiläisiä keskustelemassa Malmin maankäytöstä arkkitehti Christa Toivolan (3. vas.) kanssa. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Koillishelsinkiläisille tarjoutui tilaisuus kuulla livenä, mitä yleiskaavan luonnos tuo tullessaan. Kampin Laiturilla pidetyssä tilaisuudessa sai myös esittää kysymyksiä pienissä porukoissa nenäkkäin kaavoittajan kanssa.

Tapanila-Seuran puheenjohtaja Vesa Kinnunen oli yksi noin 110:sta paikalle saapuneesta asukkaasta. Häntä kiinnosti Malmin lentokentän alue sekä Tapanilan radanvarren rakentamisajatukset tapettitehtaan tontteineen. Seuralla on halu varmistaa, että Tapanilan ominaispiirteet turvataan kulttuurihistoriallisesti merkittävinä.

– Ei näy kaavoittajaa, Kinnunen totesi yksinäisenä yhden kartan äärellä sen jälkeen, kun yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen ja yleiskaava-arkkitehti Marja Piimies olivat lopettaneet alustuksena.

Illan teemanimi oli Hetki kriitikkona ja se oli nimensä veroinen ainakin yhdelle naisasukkaalle ja häntä kannattaneille ihmisille. Nainen pyysi 15 minuutin yhteistä keskustelua, jotta voisi saada muiden puheista näkökantoja, joita ei ollut itse tullut ajatelleeksikaan.

Illan isännät kielsivät yhteisen dialogin kohteliaasti, ja ohjasivat ihmiset karttojen äärelle, jossa seitsemän muuta kaavoittajaa olivat valmiita vastaamaan kysymyksiin. Myös paikalle tullutta filmikuvaajaa pyydettiin lopettamaan filmaus siihen paikkaan. Ihmisten mielipiteitä ei kirjattu järjestelmällisesti ylös kuten asukasilloissa usein on tapana.

– Halusimme välttää, että vain muutama on äänessä. Näin syntyy parempaa keskustelua, perusteli illan päätteeksi pienryhmämäisen vuorovaikutuksen kannalla ollut Rikhard Manninen ennen Ala-Malmin kotiinsa lähtöä.

Yksi mies kiitteli Mannista ratkaisusta ja toisaalla toinen ei.

– Turha ilta. Lähes kaikki sama on netissä. Olisin kaivannut vastauksia kysymyksiini, enkä kuulla historiaa, antoi tapaninvainiolainen Risto Suominen palautetta arkkitehti Christa Toivolalle.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliYleiskaavan luonnos maalailee asuntoja Fallkullan tilan ja Suurmetsäntien ympärille
Seuraava artikkeliSinikka Vepsä ei ole takinkääntäjä