Sairaalan muistohuone siunattiin käyttöönsä

Metropoliitta Ambrosius, piispa Irja Askola ja Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi sekä heidän takanaan istuvat kirkkoherra Pertti Simola ja ikonimaalari Liisa Holst kuuntelivat johtajalääkäri Mia Laihon kertomusta muistohuoneen suunnittelusta. KUVA TEIJA LOPONEN

Vainajien muistohuoneessa Malmin sairaalassa oli viime viikolla koolla kolmen eri uskontokunnan johtoa. Ortodoksien ja luterilaisten lisäksi edustettuna oli Suomen Islamilainen Neuvosto.

Piispa Irja Askola kiitteli siunauspuheessaan sairaalan suunnittelijoita siitä, että omaisille on haluttu suunnitella varta vasten poisnukkuneen läheisen hyvästijättöön sopiva huone, joka on rauhallinen ja levollinen tila.
-Tämä muistohuone tulee kohtaamaan monenlaisia tunteita. Muistohuone viestii kunnioitusta ja huolehtimista, niin elossa olevia kuin vainajia kohtaan.

Metropoliitta Ambrosius siunasi Malmin seurakunnan ja Helsingin sairaalasielunhoidolta lahjaksi saadun ikonin. Ikonin on maalannut tapanilalainen ikonimaalari Liisa Holst.
-Pyhä mirha on Jumalan hyvyyden ja rakkauden välikappale. Siunaus suoritetaan neljältä suunnalta, valisti metropoliitta Ambrosius kuulijoita ennen suorittamaansa siunausta.
Paikalla oli myös Suomen Islamilaisen Neuvoston varapuheenjohtaja Pia Jardi, joka kiitti tilaisuuden järjestäjiä saamastaan kutsusta ja sairaalan suunnittelijoita siitä, että hänet oli otettu mukaan vainajien pesutilan suunnitteluun.

-Muslimit eivät tätä muistohuonetta niinkään käytä. Meille tärkein on tuo viereinen pesutila, jossa vainaja pestään ja kiedotaan käärinliinoihin, jotta hän on puhdas kohdatessaan jumalansa, Jardi selosti.
Jardi myös esitti toiveen, että Malmin sairaalan pesutila voisi olla kaikkien helsinkiläisten muslimivainajien pesutila. Helsingistä kun ei muualta asianmukaista tilaa tahdo löytyä.
Muistohuoneen siunaustilaisuudessa johtajalääkäri Mia Laiho kertoi, että sairaalan suunnittelun alusta alkaen on potilaiden omaiset haluttu ottaa mahdollisimman hyvin huomioon. Muistohuone ja hiljentymistila ovat osa tätä huomioimista.
Malmin sairaalapastorina toimiva Marko Mattila kertoo muistohuonetta jo käytetynkin ja tila on myös uskonnottomien käytössä.

-Tänne ei alunperinkään suunniteltu erityisiä uskonnollisia elementtejä, mutta ristin saa pöydälle niin halutessa. Malmin uutta sairaalaa suunniteltaessa otettiin huomioon vainajista huolehtiminen siten, että kylmiöt ovat suoraan muistohuoneen vieressä, samoin vainajien pesutila. Ja hautaustoimistot hakevat tämän oman sisäänkäynnin kautta vainajat, tietää Mattila.
Muistohuoneen siunauksessa olivat mukana myös Malmin kirkkoherra, lääninrovasti Pertti Simola, selloa soittanut Iida-Vilhelmiina Laine sekä sairaalan osastonhoitajat ja  muuta henkilökuntaa.

Teija Loponen

Edellinen artikkeliYhteisvastuukeräys tuo hyvää monille
Seuraava artikkeliKysyjänä ja vastaajana Lillan ja Maria