Asukkaat asialla

Päätoimittaja Teija Loponen

Aivan paikallislehtiurani alkuaikoina, reilut 25 vuotta sitten pohdin, miten ihmeessä toimittajilla voi riittää uutta kirjoitettavaa ja kerrottavaa vuodesta toiseen. Vuodet ovat opettaneet, että tapahtumia kyllä riittää, usein enemmänkin kuin lehteen mahtuu. Lisäksi lähes jatkuvasti esitellään kaavasuunnitelmia, rakennetaan lisää ja myös lakkautetaan palveluita ja toimintoja. Kaikki ne ovat uutisoitavia asioita. Monista suunnitelmista kirjoitetaan useaan kertaan ja eri kanteilta. Asukkaiden näkemyksiä nostetaan esiin, mikäli suunnitelmat niitä kirvoittavat. Osa kaavaluonnoksista ei mielipiteitä juuri herätä, jotkin sitäkin enemmän.

Aika ajoin jokin asia saavuttaa sellaiset mittasuhteet, että se synnyttää suoranaisen kansanliikkeen. Sellaisesta voidaan puhua nyt Malmin lentoaseman lakkauttamisen kohdalla, niitä on herännyt myös muutamien koulujen ja kirjastojen lakkauttamisuhista sekä Suurmetsäntien varteen suunnitellusta rakennusjätteen keräyspaikasta. On luonnollista, että ihmistä koskettavat eniten ne asiat ja suunnitelmat, jotka tavalla tai toisella liittyvät omaan itseen. Itselle tai läheisille tärkeisiin palveluihin tai lähiympäristöön ei haluta kajottavan. Useimmat kannattavat tasapuolisuutta ja tasa-arvoisuutta eri kaupunginosien tarjoamien palveluiden suhteen. Siksi esimerkiksi Pukinmäessä oli aikoinaan vaikea ymmärtää, miksi oma terveysasema lakkautettiin ja asukkaiden oli ryhdyttävä matkustamaan Malmille.

Toisinaan joku asia saa vain muutaman ihmisen toimimaan sen puolesta. Sellainen esimerkki on Malmin virkistyskeskus, jonka lakkauttamista senioreiden harrastuspaikkana vastustivat alkujaan monet, pääasiassa talon käyttäjiin kuuluneet. Kun rakennukset päätettiin sitten myydä ilman julkista kilpailutusta, siitä sisuuntui malmilaispariskunta, joka vei asian aina oikeuteen saakka. Kauniilla vehreällä tontilla sijaitsevan historiallisen rakennuksen väärä myyntitapa soti niin heidän periaatteitaan vastaan, että he käyttivät omia rahojaan oikeustaisteluun kaupunkia vastaan. Nyt hekin ovat joutuneet nostamaan kätensä pystyyn, sillä oikeudenkäynti on kallista.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliTänään on Pasilassa yleisöilta Malmiakin koskevasta maakuntakaavasta
Seuraava artikkeliUusi päiväkoti voi olla vanhan surma