Ei ainakaan vanhoja lentopommeja Tapulikaupungissa

Malmilla putosi yksi pommi maantielle 25.6.1941. KUVA SA-KUVA

Lähitiedon joulukuun 27. päivän lehdessä julkaistiin kertomus kesällä 1941 nykyisen Tapulikaupungin alueelle syöksyneestä neuvostoliittolaisesta pommikoneesta ja arvelu siitä ovatko sen romu, lentäjä ja ehkä jopa pommikuorma edelleen putoamispaikallaan erään kerrostalon pihamaalla.

Kysymys herätti jonkin verran kiinnostusta ja muun muassa lehden lukija Harry Schumacher johdatteli yhteydenotossaan hyvään tietolähteeseen. Malmin Kuvalehden vuoden 1997 numerossa on kerrottu Malmiin kohdistuneista viime sotien aikaisista pommituksista Malmilla asuneen ja jo sota-aikanakin Malmin lentokentällä työskennelleen Pentti Salmisen kertomana ja osin itse kokemana.

Tapulikaupunkiin pudonneesta pommikoneesta hän kertoo, että sen saatua ilmatorjunnan osuman kone kaartoi pudottaen pomminsa, arviolta 7-8 kappaletta, jotka putosivat Malmilla silloisten Päätien (nykyinen Malminraitti) ja Myllytien (nykyinen Viljatie) kulmaukseen. Alueen rakennuksiin tuli sirpaleista vaurioita ja yksi hevonen kuoli. Samalle alueelle putosi pommikoneesta aukeamattomalla varjolla pelastautumista yrittänyt lentäjä karsien suuren kuusen oksat sen toiselta puolen ja ruhjoutuen kuolleeksi välittömästi.
Jokseenkin samalla tavoin muistaa tapauksen Malmilla asunut Taimo Hagman, joka kertoo 9-vuotiaana poikana nähneensä tapahtuman. Mieleen hänelle oli erityisesti jäänyt valkoinen laskuvarjo, joka lipui samaan suuntaan kuin osuman saanut savuava pommikone. Pojat tapojensa mukaan lähtivät uteliaina juosten katsomaan, minne kone ja varjo päätyivät. Noin puolen tunnin kuluttua he tulivat lentokoneen putoamispaikalle, jossa oli jo ihmisiä. Pojat pääsivät heti tuoreeltaan koneen hylyn tekemän kraaterin vierelle.

Näiden muistikuvien pohjalta voidaan päätellä, ettei putoamispaikalla ole ainakaan lentokoneen pommeja. Jos pudonneessa koneessa pommeja olisi ollut, ne olisivat todennäköisesti räjähtäneet joko maahan iskeytymisessä tai viimeistään maanalaisessa tulipalossa, joka putoamispaikalla kyti.

Ilkka Uotila

Edellinen artikkeliPuistoa rakennetaan vastustuksesta huolimatta
Seuraava artikkeliFarssiksi mennyt joukkoliikenneilta oli yhtä tyhjän kanssa