Gabriel tulee Malmille kahtena miehenä

Gabrielia näyttelevä Markku Kujala, Ulriikaa näyttelevä Anne Karhunen ja Kristiinaa näyttelevä Katja Takalo. KUVA MALMIN TYÖVÄEN NÄYTTÄMÖ

Malmin Työväen näyttämön kevään esitys on Mika Waltarin kirjoittama Gabriel, tule takaisin. Tunnetussa Valentin Vaalan elokuvasovituksessa Tarmo Manni asetti Gabrielille charmimittarin, johon Malmilla vastaa kaksi eri-ikäistä viettelijää.

NUOREMPI GABRIEL: Markku Kujala, 33, Länsi-Herttoniemi. Harrastanut näyttelemistä seitsemän vuotta.
VANHEMPI GABRIEL: Markku Maula, 55, Kumpula. Harrastanut näyttelemistä vuodesta 1996.

1. Millainen mies on Gabriel?
NUOREMPI GABRIEL: Gabriel on aika kokenut ja viekas, Auervaara. Herrasmieshuijari.
VANHEMPI GABRIEL: – Gabriel on jo nuoruudessaan syvästi tunnevammautunut ihminen, joka aiheuttaa käytöksellään murhetta muille ja myös itselleen. Hän on säälimätön, tunteeton manipuloija. Toivoakseni voin tuoda häneen jonkin verran myötätuntoa.

2. Oliko helppo omaksua hänen luonteenpiirteensä?
N G: – Oli oikeastaan. Ei se tuottanut vaikeuksia. Totta kai jouduin jonkin aikaa käymään hahmoa läpi, kun ihmisillä on siitä kovat odotukset. Suurin osa tietää elokuvan Tarmo Mannin ja kuitenkin aina sitä haluaa tehdä omanlaisensa suorituksen. Häpeäkseni tunnustan, että itse en tiennyt näytelmästä.
V G: Kaltaiselleni pitkään näytelleelle on usein helppo omaksua myös negatiiviset piirteet, ne kun ovat ihmisessä usein niin räikeitä ja näkyviä. Lisäksi uskon, että kaikki luonteenpiirteet löytyvät kaikista ihmisistä. Rooli ei ollut ehkä helppo, mutta ei vaikeimmastakaan päästä, vaikka siinä onkin hurja ihminen kyseessä.

3. Kauanko kesti oppia repliikit ulkoa?
N G: – Koko viime syksy harjoiteltiin kahdesti viikossa ja vieläkin on opeteltavaa. Viimeinen kuukausi on harjoiteltu kolmesti viikossa.
V G: – Rooli on iso ja siinä on näytelmäksi valtavasti vuorosanoja. Myönnän, etten vielä osaa kaikkia. Opetteluun on mennyt jo kolme kuukautta ja se on yhä kesken. Mutta opin kyllä.

4. Miksi teitä on kaksi näyttelemässä samaa pääosaa?

Gabrielia näyttelevä Markku Maula ja Railia näyttelevä Suvi Leinonen.
Gabrielia näyttelevä Markku Maula ja Railia näyttelevä Suvi Leinonen.

N G: – Sitä täytyisi kysyä ohjaajalta. En osaa vastata.
V G: – Se on ohjaajan päätös, en pysty täysin vastaamaan. Aluksi asia oli itselleni yllättävä ja hämmentävä – ensimmäinen kerta harrasteurallani. Mutta koin äärimmäisen mielenkiintoiseksi seurata toista saman roolin kimpussa. Se on harvinainen mahdollisuus. Näyttelemme eri tavalla ja vastanäyttelijät elävät sen mukaan, kumpi on vastassa.

5. Millainen työnjako teillä Gabrieleilla on näytäntökaudella?
N G: – Riippuu ohjaajasta. Hän ei ole vielä kertonut sitä. Kuulemme lähempänä esityksiä.
V G: – Alkuideaa ei ole vielä lyöty lukkoon. Jaamme ehkä noin 15 näytöstä kahtia.

6. Ovatko naisnäyttelijät huomanneet, että välillä mies vaihtuu?
N G: – Ovat kyllä. Olemme kaksi aivan erilaista Gabrielia. Ikäeroakin on reippaasti. Uskoisin, että naiset huomaavat sen. Olemme ruumiinrakenteeltammekin niin kovin erilaisia.
V G: – Ihan varmasti, johtuen jo siviiliminämme erilaisuudesta ja tavastamme tehdä hahmo.

7. Voisiko Gabrielin naishuijaus onnistua nykypäivänäkin?
N G: – Taatusti. Olen miettinyt tätä kysymystä itsekin, ja uskon että sitä tapahtuukin, suuntaan ja toiseen. Ei ehkä noin mustavalkoisesti.
V G: – Sitä tapahtuu jatkuvasti, myös Suomessa. Niin ei tehnyt vain Auervaara. Repliikeissä on kohtia, jotka ovat täysin siirrettävissä tähän päivään. Huijattujen kynnys ilmoittaa on nykyäänkin korkea jo häpeän vuoksi.

8. Aiotko kokeilla?
N G:- Hahhaa. Tuota ei, en aio tosielämässä kokeilla.
V G: – En varmasti. Se on hyvin kaukana minusta. Ei ole tarvetta siihen. Minulle näytelmä on sekä hieno että järisyttävä sairaskertomus, jossa hahmot ovat vaurioituneita ja vioittuneita.

Gabriel, tule takaisin

  • Julma, sydämetön ja säälimätön Mika Waltarin komedia vuodelta 1945 kertoo rakkauden kaipuusta, perheen sisäisestä valtataistelusta, petturuudesta ja narsistisesta tunteettomuudesta.
  • Malmilla pääroolissa vuorottelevat Markku Kujala ja Markku Maula. Anne Karhunen ja Katja Takalo esittävät Angerin rakkaudennälkäisiä vanhapiikasisaruksia ja Suvi Leinonen heidän ovelaa sisarentytärtään.
  • Näytelmän ohjaa Michel Budsko ja lavastaja-valosuunnittelija on Tarja Ervasti. He vastasivat myös Malmin viime vuoden esityksestä, Tony Roperin Pyykkäreistä.
  • Ohjaaja Budsko on pyytänyt kaikki näyttelijät rooleihin. He tulevat kaikki Koillis-Helsingin ulkopuolelta.

Pirjo Pihlajamaa

Ensi-ilta su 8.2. klo 13 Malmin Työväentalo, Takaniitynkuja 9. Liput 6-8-15 e. Varaukset hilkka.e.kinnunen@gmail.com tai klo 16 jälk. p. 040 7382843.

Edellinen artikkeliMiksi tutut bussilinjat aiotaan muuttaa?
Seuraava artikkeliErän maaliennätys tusina, Oulun maalilla kävi sutina