
Urheiluseura Tapanilan Erä sai vuoden alusta uuden puheenjohtajan vuosikymmeniä Erän veturina toimineen Antti Kastarin tilalle.
Tuore puheenjohtaja on innoissaan tehtävästään, jota pitää myös suurena kunniana.
-Tapanilan Erä on 80-vuotias Helsingin suurin urheiluseura, joten sen puheenjohtajuus on iso juttu, Anne Aalto tuumii. –Lisäksi olen seuran historian ensimmäinen nainen tässä tehtävässä.
Annella on vankka tausta karatesta, mutta on myös harrastanut Erällä nyrkkeilyä ja yleisurheilua. Antti Kastari oli enemmän yleisurheilumiehiä.
-Antti jatkaa edelleen johtokunnan jäsenenä, kertoo yhden kauden ennen puheenjohtajuuttaan johtokunnassa istunut Anne Aalto.
Tuore puheenjohtaja on ollut seuran toiminnassa mukana jo kauan.
-Aloitin Erällä yleisurheilun vuonna 1987. Isäni on entinen nyrkkeilijä, joten sitäkin lajia harrastin aina viisivuotiaasta lähtien. Olin jopa mukana Erän joukkueessa naisten nyrkkeilyn SM-kisoissa. Pikkusiskoni innostui kuitenkin karatesta, enkä halunnut jäädä häntä huonommaksi. Olemme molemmat olleet Suomen karatemaajoukkueessa ja siskoni toimii Erän karatejaoksen puheenjohtajana. Itse toimin jaoksen puheenjohtajana 10 vuoden ajan ennen siskoani ja lisäksi olen valmentanut Erällä nuoria ja aikuisia jo vuosia, Anne kertoo.
Annen kolmivuotistavoitteena on käydä Japanissa suorittamassa 4. danin musta vyö ja saada samalla karaten Japanissa vahvistettu ohjaajalisenssi. Vain muutamalla suomalaisella on Erällä harrastettavassa karaten tyylisuunnassa Japanissa vahvistettu musta vyö voimassa tällä hetkellä.
Annen lapset harrastavat myös Erällä muun muassa karatea ja temppujumppaa.
-Heidän ollessaan pieniä kävin Erällä äiti-lapsi-jumpassa. Arvostan seuraa kovasti sen vuoksi, että liikuntaa on tarjolla aivan vauvasta vaariin.
Tiivistä yhteistyötä on luvassa hallintopäällikkö Jaakko Hannulan sekä liikuntapäälliköiden Kristiina Liikasen ja Kirsi Kauton kanssa. He raportoivat suoraan johtokunnalle ja siis viime kädessä puheenjohtajalle. Erällä on kaikkiaan 11 kokoaikaista työntekijää, jotka työskentelevät hallinnossa, liikunnanohjaajina sekä nuoriso-ohjaajina nuorisotalolla ja koululaisten iltapäiväkerhossa. Lisäksi muutamalla jaoksella on palkattuja valmentajia ja hallinnonhenkilökuntaa johtuen toiminnan laajuudesta. Pääsääntöisesti jaokset hoidetaan kuitenkin vapaaehtoistyön voimin. Johtokunnan kokoukset pidetään pääasiassa iltaisin, sillä valtaosa vastuunkantajista on Annen lailla muualla palkkatöissä.
Suomen taantuma näkyy jonkin verran urheiluseurassakin, vaikkakaan liikuntaharrastus ei yleensä kuulu ensimmäisenä karsittavien asioiden joukkoon.
-Kyllä me joudumme tarkastelemaan eri jaoksia tiukasti. Jos tunneille ei riitä väkeä, ei vuokraa tiloista kannata maksaa. Vaikka jaokset toimivat itsenäisesti, on seura kuitenkin niiden takuumies esimerkiksi juuri vuokrien maksussa, Anne selventää.
Yksi suurimmista alkuvuoden haasteista on löytää uusi kokopäiväinen ihminen kesän jälkeen eläkkeelle jäävän Jaakko Hannulan tilalle.
-Toinen iso haaste on saada vapaaehtoistyö jatkumaan. Urheiluseuran toiminnassahan on valtavasti vapaaehtoisia mukana, kuulun itsekin heihin, Anne Aalto muistuttaa.
Uudella puheenjohtajalla on tavoitteena kehittää eri jaostojen yhteistyötä entisestään, samoin lajivalikoimaa.
-On todella hauskaa viedä seuraa eteenpäin hyvin motivoituneiden ihmisten kanssa. Kaikessa tekemisessä on tosi hyvä fiilis ja sen toivon myös jatkuvan. Itse en ole mikään käskyttäjätyyppi, vaan korostan tiimityötä arvostaen vapaaehtoisten panosta. Uskon, että yhdessä tekemällä seuratoiminta on jatkossakin hauskaa ja kaikkia tahoja palvelevaa ja motivoivaa, kiteyttää Anne Aalto näkemyksiään.
Kuka?
- Anne Aalto, 37 v
- Asunut lapsuutensa Siltamäessä
- Nykyään asuu Paloheinässä
- Koulutukseltaan KTM, töissä rahoitusalalla
- Erän puheenjohtaja 1.1.2015 lähtien
Teija Loponen