Tapanila-Seura: Tapettitehdasta ei saa hävittää!

Viertolantiellä toiminut Sanduddin tapettitehtaalla on painettu paljon tapetteja kansainvälisille markkinoille. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Tieto Viertolantien vanhimman teollisuusrakennuksen, vuonna 1912 valmistuneen Sanduddin tapettitehtaan purkuluvasta tuli Tapanilaan aivan puun takaa. Kukaan ei ollut informoinut edes Tapanila-Seuraa siitä, että asia on taas kaivettu naftaliinista.

Tapanila-Seura alkoi heti päätöksestä kuultuaan valmistella oikaisuvaatimusta Helsingin kaupungin kirjaamoon, sillä joulukuun 9. päivä rakennuslautakunnassa myönnetty purkupäätös ei astunut voimaan heti, vaan valitusaikaa oli jouluun asti.
– Tapanilan teollista historiaa ei noin vain saa hävittää. Omistaja on päästänyt rakennuksen rapistumaan laiminlyömällä huoltotoimet, katsoo Tapanila-Seuran puheenjohtaja Vesa Kinnunen.
Purkuluvan hakija on tontin ja tapettitehtaan omistava Veikko Laine Oy. Yhtiössä halutaan tontille asemakaavamuutos, jotta tehtaan tilalle voisi tehdä kerrostaloja. Kohteen kunnostaminen ei yhtiön mielestä kannata rakenteiden huonon kunnon vuoksi.

Ensimmäisen kerran tehtaan purkaminen nousi tapetille vuonna 2009, jolloin Veikko Laine Oy haki kaupungilta kerrostalorakentamiseen tähtäävää kaavamuutosta. Tuolloin asukasyhdistyksen lailla niin kaupunkisuunnitteluvirasto kuin kaupunginmuseokin ottivat asemakaavan muutosesitykseen ja tehtaan purkamiseen kielteisen kannan.
Kolmisen viikkoa sitten rakennuslautakunta kuitenkin myönsi yhtiölle purkuluvan. Aiemmin kesäkuussa kaupunginhallitus päätti, että kaupunkisuunnitteluviraston on tehtävä tontille asuntorakentamiseen tähtäävä asemakaavamuutos. Tätä ei Tapanila-Seurassa katsota hyvällä.
– Purkaminen ennen kaavanmuutosta olisi ennenaikainen ja tekisi kaupunginsuunnittelulautakunnan edellyttämän paikallishistoriallisten arvojen säilyttämisen käytännössä mahdottomaksi. On vaikea säilyttää sellaista, mikä on purettu, Kinnunen painottaa.
Samassa kesäkuun kokouksessaan kaupunginhallitus pyysi kartoittamaan, onko vastaava muutos tarpeen viereisellä kaupungin omistamalla tontilla, jolla on aikanaan toiminut autokoritehdas. Sen tiloissa on nyt vuokralaisina pienyrittäjiä ja yhdistyksiä.
Kaupunkisuunnitteluvirasto ei ole enää vastustanut kaavamuutokseen tähtäävää esitystä, ja kaupunginmuseolta mielipidettä ei tullut lainkaan.

Enemmistö kannatti asuntoja
Tontin kaavoittamista rakentamiselle ehdotti kaupunginhallituksen 24.6.2013 kokouksessa Lasse Männistö Hannu Oskalan kannattamana.
Äänestyksessä he saivat puolelleen Juha Hakolan, Jussi Halla-ahon, Arja Karhuvaaran, Jarmo Niemisen, Erkki Perälän, Sirpa Puhakan, Marcus Rantalan, Tuomas Rantasen ja Tatu Rauhamäen.
Lisäselvitysten kannalla puolestaan olivat vain Osku Pajamäki, Tarja Tenkula ja Pilvi Torsti, joten Männistön ehdotus hyväksyttiin äänin 11-3.
Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliJukka Linkolaa juhlitaan neljällä konsertilla
Seuraava artikkeliUuden vuoden aika