Gallerian kevät vie metalligrafiikasta sähkökaappikollaaseihin

Xu Xian maisemataulut edustavat vanhaa tussimaalauksen perinnettä.

Malmitalon gallerian kevätkausi tarjoaa mielenkiintoisen valikoiman näyttelyitä, joissa taiteilijoiden materiaalivalinnat kertovat taiteenteon rajattomuudesta.

Näyttelyt järjestetään edelleen Helsingin Taiteilijaseuran ja Helsingin kulttuurikeskuksen yhteistyönä siten, että taiteilijaseura ottaa vastaan hakemukset ja valitsee taiteilijat ja näyttelyt. Malmitalo vastaa käytännön asioista yhdessä taiteilijan kanssa.
Tammikuun lopulla galleriaan saapuu Pii toiseen, eli Vappu Johanssonin ja Metta Savolaisen metalligrafiikkaa ja akvarelleja. Molemmat taiteilijat työskentelevät Arabian Taidegraafikoiden työhuoneella.
Ajatus yhteisnäyttelyn teemasta syntyi siitä, että molemmat ovat uusimmissa teoksissaan käyttäneet ympyrän muotoa. Vappu Johanssonin vedoksissa ympyrä voi olla laavalampun kupla, solu tai lapsena tehty savinaamio. Toisinaan ympyrä on pelkkä geometrinen kohokuvio paperin pinnassa. Johansson käyttää teoksissaan syväpainografiikan eri menetelmiä.
Metta Savolainen on työskentelyssään lähtenyt liikkeelle eri uskontoja yhdistävästä symboliikasta ja päätynyt ympyrään. Hänen akvarelleissaan voi nähdä kuvallisia viittauksia niin Italian freskomaalauksiin, islamilaiseen ornamentiikkaan kuin bysanttilaiseen ikoniperinteeseenkin. Ympyrän muoto esiintyy kuvassa mandalan tavoin kutsuen katsojaa syventymään muodon ja värin yhteissointuun.

Helmi-maaliskuussa Malmitalon galleriassa esittäytyy taiteilijakaksikko Mark & Potta. ”Taas Yhdessä” on heidän toinen yhteisnäyttelynsä. Koko perheen näyttely tarjoaa yleisölle väri-ilotteluja, kankaasta esiin tunkevia maalauksia, sähkökaappikollaaseja ja kuvakirjan alkuperäisine sivuineen.
Mark-nimimerkin takana on arabianrantalainen kuvataiteilija Tuija Markonsalo, jonka lempitekniikka on kollaasi monin materiaalein. Näyttelyn toinen osapuoli, Piperi Potta, on itseoppinut taidemaalari, jonka persoona avautuu tarkemmin näyttelyssä. Näyttely avataan korutyöpajalla ke 25.2. kello 16 alkaen.
Pauliina Aarnion Mielikin korkeita päiviä – kaakelikuvia avautuu 26.3. vieden katsojat metsäisiin tunnelmiin. Näyttelyssä ihmisyyden ja materiaalin tunnusta kiinnostunut taiteilija tutkii, miten Mielikin ja muiden historiallisten ja myyttisten naishahmojen naiskuva aukeaa ihmiskuvaksi. Esillä on kaakelipohjalle toteutettuja tussitöitä.

Aulis Harmaalan valokuvista ja installaatiosta koostuva näyttely Metamorfoosi, 3.4.–16.5., rakentuu perhoskokoelman ympärille ja on tutkielma muutoksesta.
Harmaala käyttää valmistamiaan esineitä performansseissa kameran edessä ja tallentaa ne valokuviksi. Hänen teoksensa ovat esineitä, esitystä sekä valokuvia yhdistäviä installaatioita.
Toukokuun loppupuolella siirrytään kiinalaistunnelmiin Xu Xian tussimaalausten myötä. Taidemaalari Xu Xian on yksi monista kiinalaisista kuvataiteilijoista, jotka jatkavat tussimaalauksen traditiota. Tussimaalauksella on yli kahdentuhannen vuoden jatkumo. Xu Xian on maisemamaalari. Kaksi muuta tradition päälinjaa ovat figuratiivinen sekä lintu- ja kasviaihe.
Kesään siirrytään Anssi Hanhelan Pohjoissuomalainen – Kaksi aikuista lasta maalausten myötä. Hanhela tuo näyttelyllään Pohjois-Suomen tuulahduksen pääkaupunkiseudulle.

Teija Loponen