Taneli Eskolan upeita kuvia Kultarannasta

Tähtikabinetissa on alkuperäisen sohvan päällä 13 siluettia, joista Sirkka Lekman kertoo omassa Siluetti –kirjassaan. KUVAT TANELI ESKOLA

Tapaninvainiossa asuvan valokuvataiteilija Taneli Eskolan eri vuodenaikoina ottamat ainutlaatuiset valokuvat kuvittavat Hannu Heikkilän toimittamaa arvokasta Kultaranta -teosta.

Kultarannan rakennutti aikoinaan liikemies ja maanviljelysneuvos Alfred Kordelin kesäasunnokseen. Kordelin rakasti taidetta ja täydellisyyttä, siitä kertovat monet veistokset niin sisätiloissa kuin puutarhassakin. Puutarha ja koristekasvit olivat toinen hänen innostuksensa kohde ja Villa Kultarannan puiston ja puutarhan suunnitteluun sisältyi niin paviljonkia, puutarhakalusteita kuin mittavia kukka-astioita.
Kordelinin kuoleman jälkeen Lars Sonckin suunnittelema linnamainen rakennus ympäristöineen siirtyi valtiolle 1920-luvulla. Kauniin puiston ja meren ympäröimästä talosta tehtiin presidenttien kesäasunto, jossa on myös vieraillut valtioiden päämiehiä eri puolilta maailmaa. Puutarhat ja kasvillisuus tosin ehtivät jo varsin huonoon kuntoon ennen Kultarannan siirtymistä presidenttien kesäasunnoksi.

Päärakennuksen fasadia.
Päärakennuksen fasadia.

Kultaranta –kirja kertoo paitsi talon historiasta, myös sen ainutlaatuisesta arkkitehtuurista, sisustuksen eri vaiheista ja talon asukkaista varsin syvällisesti ja mielenkiintoisella tavalla.
Osa kuvituksesta on löytynyt eri arkistoista, mutta valtaosa kuvista on Taneli Eskolan ainutlaatuisia otoksia.
Vanhoissa valokuvissa esiintyvät jo edesmenneet päämiehet, esimerkiksi Pehr Evind Svinhufvud vaimonsa Ellenin kanssa tarjoamassa Rakkauden lähteen vettä Ukko-Pekan sillan vihkiäisissä olleille kutsuvieraille.

Eskola on kuvannut taloa sekä ulkoa, että sisältä. Ulkokuvissa Eskola nostaa rakennuksen hienot yksityiskohdat todella tarkasti ja upeasti esiin. Valojen ja varjojen leikki tuo patsaisiin, portaisiin ja pylväikköihin aivan uudenlaista eloa. Erityisen upeita ovat sateella ja talvella otetut kuvat, joissa pysäytetty vesisade ja lumi luovat oman erikoisen vivahteensa näkymiin.
Turistikierroksilla nähdyt kohteet avautuvat Eskolan kuvissa aivan eri näköisinä. Esimerkiksi komea muotopuutarha ylhäältäpäin kuvattuna on paljon hienompi näky kuin maan tasalta.
Lukuisat kuvat sisustuksesta vievät menneisiin vuosikymmeniin. Eskola on kuvannut muun muassa entisen naisten huoneen eli Tähtikabinetin, jonka kullanvärisiin seiniin on tehty stukkorappaus kampamaisella lastalla. Eskola saa kultaiset kalansuomukuviot hehkumaan lähes kolmiulotteisina seinästä.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kustantama Kultaranta on näyttävä ja muhkea 280-sivuinen teos, jolla on paljon annettavaa niin historiasta, arkkitehtuurista, kasveista kuin hienoista kuvistakin nauttiville.
Kirja julkaistiin lokakuun lopulla, jolloin teos myös luovutettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle. Niinistö on myös kirjoittanut kirjaan esipuheen.

Teija Loponen