Ylä-Malmin oppilaat mannekiineina leijonien opasmateriaalissa

Malmin yläasteen tyttöjä tutkimassa opaskirjojen kuvitusta Johanna Arho-Forsblomin kanssa. Edessä selin kuvat ottanut Oskari Sarkima. KUVA TEIJA LOPONEN

Joukko Ylä-Malmin peruskoulun oppilaita toimi vapaaehtoisina kuvauskohteina Suomen Lions-liiton julkaisemassa yläkouluikäisille suunnatussa Passi 1-opettajanopasmateriaalissa. Valmis lopputulos esiteltiin oppilaille ja muille tekijöille Malmilla sijaitsevassa Lions-talossa.

Viisi eri teemoihin liittyvää opaskirjasta sisältävät lukuisia kuvia malmilaisoppilaista. Mallit olivat lopputulokseen tyytyväisiä, vaikka jotkut kuvat vähän hämmensivätkin. Yksi sellainen oli kuva Rafaelin kielestä.
-Tosi hauskaa oli olla mukana tuossa pari päivää kestäneessä kuvaustouhussa, tuumii Juhani Kock 8G-luokalta.
-Meiltä vain kysyttiin koulussa, että ketkä olisivat vapaaehtoisia kuvauksiin. Me päätettiin kavereiden kanssa osallistua. Siellä piti sitten tehdä kaikenlaista, esittää muun muassa erilaisia tunteita, kertoo seitsemäsluokkalainen Veera Mäkinen.
Kuvat oli jo aiemmin nähnyt LQ-kouluttaja ja erityisopettaja Johanna  Arho-Forsblom, joka on työstänyt opasmateriaalin tekstit.

Aihealueista löytyvät muun muassa kunnioitus, itseluottamus, tunteet, vuorovaikutus ja hyvinvointi. Kaikkia aihealueita on koostettu yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa.
Johanna Arho-Forsblom asuu itse Sumiaisissa ja on omassa erityisopettajan työssään huomannut, että Quest-materiaalissa on paljon hyviä työkaluja, joita voi soveltaa omassa opettamisessaan.
-Tarpeet materiaalin päivittämiseen tulivat kentältä. Elämäntaitojen hallinta on hankala asia opettaa ja siihen tämä uusi Passi –kansio antaa hyviä eväitä, tietää kokenut opettaja.
Aivan uutena aihealueena on palveluoppiminen. Oppilaiden taitokortit syventävät myös kasvattajien taitoja erilaisissa asioissa.

Tuomas Rouvila Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:stä päivitti materiaalin päihteisiin liittyvää osuutta.
-Päivitettävää oli kertynyt yllättävän paljon. Nyt kannabis on noussut pinnalle ja monesti oppilaiden suusta kuulee toteamuksen, että mitä sitten jos on kokeillut. Siihen vastaamiseen saa uudesta opasmateriaalista hyvää apua.
Rouvila muistuttaa myös, että aikuiset eivät aina huomaa, että omalla esimerkillään vaikuttavat nuorten käytökseen. Jos alkoholi liittyy olennaisesti kaikkiin juhlahetkiin ja ystävien tapaamisiin , saavat nuoret sen käsityksen, että iloisissa kokoontumisissa tulee juoda. Siihen ei siis liity minkäänlaista ulkopuolista painostusta, vaan juomisen katsotaan kuuluvan yhteisölliseen iloitteluun.

Pornaisissa toimiva nuorisotyön ohjaaja Jemina Korkiamäki pitää leijonien opasmateriaalia hyvin sovellettavana erilaisiin ympäristöihin.
-Yläkoululaiset pelkäävät muutoksia ja uusia asioita. Toisinaan heistä tuntuu, että ei ole ketään, johon voisi luottaa. Yläkoulun aineopettajat taas eivät koe olevansa kasvattajia, vaan ainoastaan oman aineensa asiantuntijoita. Silloin oppilaille tulee helposti kovin eksynyt olo. Tästä materiaalista aineopettajatkin saavat hyviä asiatietoja, joita soveltaa omaan opetukseensa niin, että nuorille syntyy turvallinen ja yhteisöllinen tunne.
Lions Quest-työryhmän puheenjohtaja Osmo Harju ja ohjelman pääkouluttaja ja koordinaattori Ulla Sirviö-Hyttinen olivat todella tyytyväisiä uudistuneeseen materiaaliin ja oppilaiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön.
-Teihin ehti noiden muutaman päivän aikana jo ystävystyä niin, että tuli haikea tunne kuvianne katsellessa, tunnusti Sirviö-Hyttinen oppilaille.
Jatkossa Malmin yläasteen oppilaiden kuvia näkevät kaikki opettajat ympäri maan osallistuessaan LQ-koulutukseen ja saadessaan PASSI1-opaspaketin itselleen.

Teija Loponen