Tiipiin puolustajat vetosivat valtuutettuihin adressilla

gardenia
Valtuustoryhmien edustajat vastaanottivat adressin. Sen ojensi Viikki-seuran puheenjohtaja Riitta Korhonen kokoomusvaltuutettuja edustaneelle Matti Enrothille. KUVA PIRJO PIHLAJAMAA

Viikin Gardenian säilymisen puolesta tehdyn kansalaisadressin allekirjoitti peräti 5 155 ihmistä. Adressi luovutettiin valtuustoryhmien edustajille viime keskiviikkona.

Viikin Gardenian kohtaloa puinut kaupunginhallituksen konsernijaosto jätti hankalan asian viime kokouksessaan pöydälle.
Opetusviraston karsittua ratkaisevasti luontokoulupalvelujen tilaamista ja kohtuuttoman suuret vuokrankorotukset ovat aiheuttaneet Gardenialle niin pahan taloudellisen ahdingon, että sitä uhkaa toiminnan alasajo kaupunginhallituksen konsernijaoston suosittamana.
Kaupunginjohtajan syyskuussa asettama Gardenia-työryhmä on etsinyt vaihtoehtoisia malleja, joista pisimmän korren esityslistalla vei ajatus etsiä rakennukselle yksityinen vetäjä.
Adressin valtuustoryhmien edustajille luovuttaneilla Viikki-Seuran puheenjohtaja Riitta Korhosella, jäsen Heikki Rinteellä ja rakennusvirastosta saapuneella Elina ”Täti Vihreä” Nummella oli uusi ehdotus.
– Ehdotamme, että kaupunki muuttaa sisäisen vuokran perusteita siten, että 20 vuoden poistoaika pidennetään 30 vuoteen ja poistopohjaa lasketaan sadasta prosentista 70:een uudishankinta-arvosta tai tilat vuokrataan Gardenialle markkinahintaan.
Ehdottajien mukaan näin toiminta voisi jatkua ja jopa laajentua, koska Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualue tarvitsee laajemman opastuskeskuksen. Gardenia oli näyttävä Kulttuuripääkaupunki 2000 -rakennuskohde ja se valmistui vuoden 2001 alussa evästyksellä, että kaupunki avustaa toimintaa ja kaupungin virastot tilaavat palveluita Gardenialta. Tilaukset ovat vähentyneet dramaattisesti.
Kaupunki omistaa Gardenia-Helsinki Oy:stä valtaosan. Yliopiston osuus on loput kymmenen prosenttia. Kaupungin tilakeskus perii Gardeniasta tällä hetkellä 58 323 euron kuukausivuokraa.
Viikkiläisten mielestä toiminnan jatkumisen edellytys on vuokran kohtuullistaminen. Vuokran osuus on nykyisellään lähes puolet kaikista kuluista.

Pirjo Pihlajamaa

Edellinen artikkeliItsenäisyyttä kunnioittaen
Seuraava artikkeliMalmin lentoaseman rakennusten osto aikaansai äänestyksiä