Malmin sairaala avautuu huomenna

malmin sairaala
Malmin sairaalan kahvilassakin syöneiltä pyydetään yhteydenottoja. KUVA TEIJA LOPONEN

Turvallisuus ja viihtyisyys ovat avainsanoja vihdoin käyttöön otettavassa Malmin sairaalassa.

Sadat kamerat ja monitorit huolehtivat siitä, että Malmin sairaalassa on turvallista. Kameroin seurataan sairaalan ulkoalueita ja sisäänkäyntejä, monitorein taas potilaiden turvallisuutta.

Päivystyksen valvontaosaston potilastilat ovat seinin eristetyt, mutta ikkunoidut, jotta hoitohenkilökunta näkee kaikki potilaat koko ajan.
Päivystyksen valvontaosaston potilastilat ovat seinin eristetyt, mutta ikkunoidut, jotta hoitohenkilökunta näkee kaikki potilaat koko ajan.

Turvallisuus on tehostettua myös lääkejakelussa, jossa potilaalle määrätyn lääkeannoksen lukitusta kaapista noutava henkilö vie sen suoraan potilaalle. Näin estetään virheet ja väärinkäsitykset.
-Elektroniset lääkekaapit, itseilmoittautumislaitteet ja potilasmonitorit osastoilla ovat uutta. Uutta toimintatapaa on sekin, että kansliassa tehtävää taustatyötä tuodaan nyt potilashuoneeseen. Hoitohenkilökunnalla on kannettavat tietokoneet, joiden avulla potilastietojen kirjausta tehdään potilaan vieressä. Huoneet ovat 1-2 potilaan huoneita, joten yksityisyyden suoja on entistä parempi, listaa päivystystoimintojen ylilääkäri Mia Laiho.
Osastoilla myös kannustetaan liikkumiseen ja omatoimisuuteen. Sitä varten on muun muassa liikuntavälineitä, yhteinen ruokailutila ja lukunurkkaus.

Kuvantamisen tiloissa on uutuutena magneettikuvauslaite, jota käyttää muun muassa röntgenhoitaja Riikka Manninen.
Kuvantamisen tiloissa on uutuutena magneettikuvauslaite, jota käyttää muun muassa röntgenhoitaja Riikka Manninen.

Laboratoriolla ja kuvantamisella on yhteinen odotusaula.
-Meillä on kahdeksan näytteenottohuonetta ja niiden takana kulkee huoltokäytävä, joten henkilökunta ei puikkelehti odotustilojen kautta paikasta toiseen, kertoo yksikön päällikkö Vappu Sirén.
Henkilökunnalle on omat kulkureitit muillakin ostoilla. Tutkimushuoneiden väliovet tuovat sekä turvallisuutta henkilökunnalle, että myös helpottavat hoitaja-lääkäri työparien sujuvaa työskentelyä.
Myös potilaiden omaisia on ajateltu järjestämällä heille omat lepo- ja hiljentymistilat.
Kahvila-ravintolassa on huomioitu varhain näytteidenottoon saapuvat siten, että tarjolla on kunnon aamiaista.
-Tavoitteena on ollut luoda mahdollisimman viihtyisät, turvalliset ja miellyttävät olosuhteet niin potilaille, heidän omaisilleen kuin myös henkilökunnalle, tiivistää projektipäällikkö Maritta Lindholm.

Teija Loponen