Tulevaisuus on muutosten aikaa

Päätoimittaja Teija Loponen

Lähivuosina ja vuosikymmeninä koetaan monenlaisia uudistuksia ja muutoksia. Osa niistä liittyy arjen toimintoihin, kuten erilaisten älylaitteiden lisääntymiseen kodeissa ja maksutavoissa, osa taas ihmisten lähiympäristöön esimerkiksi rakentamisen kautta. Kaupunginosayhdistysten vuosikokouksissa asukasiltojen aiheena on usein juuri rakentaminen, sillä siihen liittyvät hankkeet koskettavat kaikkia lähistön asukkaita. Pukinmäessä pohdittiin syksyllä entisen vanhustentalon tontille nousevia tummaseinäisiä rakennuksia ja pelättiin niiden pimentävän viereisiä rakennuksia. Nyt talot ovat jo pitkällä ja monia vanhoja asukkaita harmittaa uusien rakennusten korkeus ja avaran maiseman muuttuminen vastapäiseksi seinäksi. Viime viikolla Pukinmäen asukasillassa nostettiin jälleen esille matonpesupaikalta puuttuvat bajamajat, viljelyspalstojen työmyyrät kun eivät ilahdu siitä, että istutusten joukossa käydään tarpeilla.

Seuraavissa lehdissä tullaan käsittelemään paljonkin rakentamista, sillä uusi yleiskaava sisältää lukuisia mahdollisuuksia täydennysrakentamiseen. Kaikkea yleiskaavassa mahdollistettua tuskin tullaan panemaan täytäntöön ainakaan lähivuosina, sillä kaupungin rahapussi ei ole kovin pullea. Sen ovat huomanneet etenkin ne työmuodot, järjestöt ja virastot, jotka joutuvat jatkuvasti hakemaan uusia säästökohteita, tai joilta rahoitusta on leikattu tai viety se kokonaan. Rakentamishankkeet tulevat aikaansaamaan sekä kannatusta, että vastustusta. Huonokuntoisten rakennusten purkamista ja epäsiistien tonttien rakentamista on helpompi kannattaa kuin vaikkapa puistoalueista kerrostalotonteiksi muutettavia lohkaisuja.

Yrittäjät toivovat, että rakentamishankkeissa otettaisiin huomioon myös pienyrittäjät. Vanhojen rakennusten tilavuokrat ovat kohtuullisempia kuin uusien ja siksi esimerkiksi Tapanilassa on toivottu, ettei kaikkia vanhoja edullisia tehdaskiinteistöjä revittäisi alas, sillä niissä toimii monia sellaisia yrityksiä ja yhteisöjä, joilla rahkeet eivät riitä tilojen vuokraamiseen uudisrakennuksista. Toinen toive on lyhytaikaisten pysäköintipaikkojen lisääminen liiketilojen lähistölle, niitä ei esimerkiksi Malmilla ole riittävästi.

Päätoimittaja Teija Loponen

Edellinen artikkeliMalmin päivystyssairaala esittäytyy ti 18.11. klo 16–18
Seuraava artikkeliYleiskaavan luonnos tarttuu myös lentokenttää ympäröiviin maihin